Solceller – byggtips och kostnader

Vad är viktigt att tänka på vid installation av solenergi på lantbruk?
– Solceller i drift blir varma. En bra luftsjälvcirkulation under solcellspanelerna är viktig då verkningsgraden minskar med ökad solcellstemperatur, säger Jonas Oliv, vid Electrotec Energy i Varberg.

– Underhållet för solcells­anläggningar är minimalt då det saknar rörliga delar och livslängden uppskattas till minst 30 år. Det går att minska kostnaden genom att själv montera takfästen och rälssystem, säger Jonas Oliv. Foto: Josefin Sörstrand
Teknikrum för solcellsanläggning på lantbruk. Foto: Josefin Sörstrand
För den som har mindre bra ventilation, kan lösningen vara att förlägga panelraderna med några decimeters mellanrum. På så vis förbättras ventilationen och därmed även verkningsgraden.

Skuggning av solcellspanelerna ska förstås undvikas. Förutom att den skuggade solcellspanelen påverkas genom mindre elproduktion, tappar även övriga paneler i samma slinga i elproduktion. Dessutom är det enklare att komma åt panelernas kablar vid ett eventuellt underhållsbehov i framtiden.

Hur fäster man en anläggning på olika tak?

– Det finns avsedda takfästen och på dessa monteras ett rälssystem, där solcellspanelerna sedan monteras. Det är viktigt att takfästen monteras i takstolarna/takreglar för att få en kraftfull och säker infästning. Ett alternativ kan vara en markmonterad solcellsanläggning, som kan optimeras i rätt riktning mot söder och monteras med bra självventilation, berättar Jonas.

Vad kostar en medelanläggning?

– En standard anläggning på 15 kilowatt kostar runt 220 000 kronor, inklusive montage och moms. En större anläggning på 50 kilowatt kostar cirka 630 000 kronor. Då elförbrukningen vid många lantbruk är hög så kan takutrymmet eller storleken på huvudsäkringen vara begränsande faktorer, säger Jonas.

Regelförändringar från den första januari innebär även att privatpersoner och företag kommer att kunna få tillbaka 0,6 kronor per utmatad kilowattimme på elnätet och maximalt 30 000 kilowattimmar till elnätet. Återbetalningen sker i deklarationen. Elbolaget kommer att lämna uppgifter till skattemyndigheten om utmatad el under året. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.

Micael Goth

Frilansjournalist

Artikeln publicerades fredag den 27 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera