Alger - den nya sojan?

Forskare från Nederländerna undersöker möjligheterna att använda alger som proteinfodermedel. Förbättrad tillväxt hos smågrisar är en effekt som de hoppas att algerna kan ge.

Dilemmat med Europas beroende av sojaimport leder till att man de senare åren intensifierat arbetet med att hitta alternativa proteinfodermedel. Feednavigator.com rapporterar att ett av de potentiella proteinfodermedlen inför framtiden är alger, som nu studeras i Nederländerna. Ett annat motiv bakom valet av just alger, förutom att minska sojaberoendet, är att alger kan producera mer protein per hektar än nuvarande jordbruksgrödor. Dessutom konkurrerar algerna inte om odlingsbar åkermark.

Inom forskningsprojektet kartlägger man algernas proteininnehåll och aminosyraprofil. Man söker även efter genomförbara odlings- och processtekniker. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 31 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste