Nästa vecka upphör mjölkkvoterna

Efter att ha introducerats 1984, släpps mjölkkvoterna fria nu på onsdag, den 1 april, vilket innebär att man får producera hur mycket mjölk man vill i respektive land inom EU.

Utveckling av mjölkproduktionen mellan 2004 och 2013 i procent. Under den illustrerade tioårsperioden är nedgången i svensk mjölkproduktion drygt tio procent. Jämfört med andra länder i vår närhet, har utvecklingen varit till Sveriges nackdel. Danmark har ökat sin produktion med 13 procent och Holland med drygt 15 procent. Grafik: Jordbruksverket Källa: EU-kommissionen

Slutdatumet för mjölkkvoterna bestämdes 2003 för att kunna ge EU:s mjölkproducenter en bättre möjlighet att svara på den globala växande efterfrågan. Det konfirmerades återigen 2008 med en rad åtgärder för att skapa en ”mjuklandning”.

Även med mjölkkvoterna, har EU ökat sin export av mejeriprodukter med 45 procent i volym de senaste fem åren och med 95 procent i värdeökning.

Marknadsanalyser visar på en fortsatt stark tillväxt, speciellt för förädlade produkter som ost, men även som ingrediens i sport- och dietprodukter.

Om man producerat mer mjölk än vad kvoterna tillåtit, har landet bestraffats med böter. Sverige är dock ett av de länder som minskat sin produktion av mjölk de senaste åren till skillnad från många andra EU-länder.

Kostnadsläget för att producera mjölk i Sverige är enligt Jordbruksverket högre än i konkurrerande länder. Bland annat beroende på ogynnsam struktur, svag konkurrens i insatsvaruledet, högre arbetskostnader och hårdare lagkrav.

Nedan finns en film som berättar kort om mjölkkvoternas historia.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 27 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste