Protester mot avskaffade mjölkkvoter

Med eldar och traktorer utanför EU-parlamentet, protesterar mjölkbönder just nu mot att mjölkkvoterna ska avskaffas imorgon. EMB, som står bakom manifestationen, befarar att avskaffandet kan leda till ytterligare kris i mjölkbranschen.

Protester utanför EU-parlamentet i Bryssel. Foto: EMB
– Tack vare det mjölköverskott som väntas, kommer industrin snart att kunna diktera villkor och förutsättningar för lantbrukarna ännu mer än tidigare. Priserna kommer bli rekordlåga, varnar Romuald Schaber, som är ordförande för branschorganisationen European Milk Board (EMB), i ett pressmeddelande.

Som förslag för att stoppa den problematik man befarar föreslår EMB en mekanism som sätter kontroll på marknaden. Enligt föreningens förslag skulle lantbrukare som, vid en överskottssituation, frivilligt sänker sin produktion ges ersättning samtidigt som de som ökar sin produktion skulle få en straffavgift.

POLITIKERNA SER FÖRDELAR

Några som däremot inte delar EMB:s bild är politikerna.

– Borttagandet av de här produktionshindren är något vi ser optimistiskt på. Marknadsutsikterna är uppmuntrande, hävdade jordbrukskommissionären Phil Hogan, i förra veckan.

– Det här är något som är korrekt och riktigt. Vi är ett frihandelsland och är väldigt beroende av handel över gränserna. Då ska vi inte sätta några restriktioner, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, när han och hans EU-kollegor diskuterade mjölkläget för ett par veckor sedan.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 31 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera