Håll koll på klumprotsjukan och rapsbaggar

Om vädret blir varmare kan det vara dags att kontrollera förekomsten av rapsbaggar. Klumprotsjukan tycks öka och därför är det bra att hålla fälten under uppsikt, skriver växtskyddscentralen Linköping.

Klumprotsjukan orsakas av sporer som finns i marken. Att hålla koll på förekomsten av klumprot och hur infekterad marken är, har man nytta av vid sortval och val av gröda. Foto: Carolina Wahlberg
Fortfarande är det stor variation mellan olika rapsfält, men en del har redan kommit i medelsent knoppstadium. Om det blir varmare väder senare i veckan kan rapsbaggarna börja flyga ut i fälten. De lämnar sina övervintringsplatser vid 12-13 grader men för längre flygturer krävs en temperatur på minst 15 grader.

Om det blir varmare är det dags att kontrollera fälten, men bekämpa inte innan bekämpningströsklarna är nådda. Angrepp börjar oftast i fältkanterna och därmed kan det räcka med att behandla dem. Att behandla nära blomning ska alltid undvikas då det skadar rapsbaggarnas naturliga fiender och sällan är lönsamt.

Klumprotsjukan har kommit in ett par höstrapsfält, hur stort skördebortfallet blir, beror på hur skadade rötterna blivit. Om det främst är skadade sidorötter har det mindre betydelse än om pålroten är skadad. Det är viktigt att dokumentera skador från klumprot då sporerna kan leva upp till 20 år i jorden.

Läs mer i Linköpings växtskyddscentrals växtskyddsbrev.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Växtskydd - ett tema med många perspektiv

Temat på Borgeby fältdagar 2013 var växtskydd. Ett tema som genomsyrade allt ifrån seminarier till demoodlingar och teknikdemonstrationer. De varierande aktiviteterna visar att växtskydd är aktuellt på många sätt då frågorna berör både säkerhet, miljö och produktivitet.

Kommentera

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera