Håll koll på klumprotsjukan och rapsbaggar

Om vädret blir varmare kan det vara dags att kontrollera förekomsten av rapsbaggar. Klumprotsjukan tycks öka och därför är det bra att hålla fälten under uppsikt, skriver växtskyddscentralen Linköping.

Klumprotsjukan orsakas av sporer som finns i marken. Att hålla koll på förekomsten av klumprot och hur infekterad marken är, har man nytta av vid sortval och val av gröda. Foto: Carolina Wahlberg
Fortfarande är det stor variation mellan olika rapsfält, men en del har redan kommit i medelsent knoppstadium. Om det blir varmare väder senare i veckan kan rapsbaggarna börja flyga ut i fälten. De lämnar sina övervintringsplatser vid 12-13 grader men för längre flygturer krävs en temperatur på minst 15 grader.

Om det blir varmare är det dags att kontrollera fälten, men bekämpa inte innan bekämpningströsklarna är nådda. Angrepp börjar oftast i fältkanterna och därmed kan det räcka med att behandla dem. Att behandla nära blomning ska alltid undvikas då det skadar rapsbaggarnas naturliga fiender och sällan är lönsamt.

Klumprotsjukan har kommit in ett par höstrapsfält, hur stort skördebortfallet blir, beror på hur skadade rötterna blivit. Om det främst är skadade sidorötter har det mindre betydelse än om pålroten är skadad. Det är viktigt att dokumentera skador från klumprot då sporerna kan leva upp till 20 år i jorden.

Läs mer i Linköpings växtskyddscentrals växtskyddsbrev.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 08 april 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Växtskydd - ett tema med många perspektiv

Temat på Borgeby fältdagar 2013 var växtskydd. Ett tema som genomsyrade allt ifrån seminarier till demoodlingar och teknikdemonstrationer. De varierande aktiviteterna visar att växtskydd är aktuellt på många sätt då frågorna berör både säkerhet, miljö och produktivitet.

Kommentera

Senaste