Neonikotinoider skadar nyttoinsekter

En forskningsrapport som gjorts på beställning av EU-kommissionen visar att användningen av neonikotinoider skadar pollinerande insekter och naturliga fiender till skadegörare.

Humlor och nyttoinsekter som begränsar skadegörare, fåglar och fjärilar har minskat betydligt under de senaste decennierna.
- Om detta har ett direkt samband med den storskaliga användningen av neonikotinoider är inte klarlagt, men behovet av mer forskning på området är uppenbart, säger Ingemar Fries. Foto: Thinkstock
Neonikotinoider används bland annat för att beta utsäde för att skydda grödan mot skadegörare. Det mesta av ämnet hamnar i jorden där det kan påverka jordlevande organismer, visar den nya rapporten. En del tas upp av växten och förs sedan vidare till insekterna, även mycket låga halter av neonikotinoider kan enligt forskningen skada insekterna.

– Med detta solida underlag för beslut om betningsmedlens framtid i Europa vore det förvånande om inte användningen av neonikotinoider som betningsmedel begränsas eller förbjuds helt, säger Ingemar Fries, professor vid institutionen för ekologi, som varit med och gjort rapporten, i ett pressmeddelande.

EASAC, European Academies Science Advisory Council, som tar fram oberoende rapporter till EU-kommissionen menar att användningen av neonikotinoider i förebyggande syfte inte är förenligt med direktivet om integrerat växtskydd, IPM.

– Betning med neonikotinoider som rutin borde inte tillåtas, särskilt inte av blommande växter som producerar nektar och pollen. Inte främst för att honungsbina hotas, utan framför allt för att andra nyttoinsekter och biodiversiteten i stort tar betydande skada, säger Ingemar Fries.

Läs hela rapporten här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 15 april 2015

Kommenterarer till artikeln

NL skrev 2015-04-15 16:32:56:

Jaha, då är det dags snart att ta fram ett "ogräsutsäde" som sås på sådana marker som kanske inte är så bra för spannmål och vall och som inte sprutas eller besås med giftigt utsäde. Ogräsutsäde passar även bra för olika lämpliga zoner som mot åar och vattendrag där man ändå inte sprutar och sår med giftigt utsäde. Vi väntar på att utsädesföretagen sätter fart på "ogräsutsäde" för att rädda bin, humlor och fjärilar. Spetsa utsädet med fjärilsblomma, röd rudbeckia, lavendel, mynta, timjan, kungsmynta, chokladblomma, isop, salvia, syrener, praktröllika, kaprifol, kärleksört, syrenbuddleja, maskros, klöver, rallarros, blåklint, hästhov, foderärt, vallörrt, gurkört, blåeld, oregano, rosmarin, vitklöver, citronmeliss mm så ska vi se på grejor. Låt även buskar av sälj, vide mm stå kvar som tidig vårmat till de som är ute och flyger först.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste