Kina ska producera mer mat

Kina ska utveckla sin egen kornbod för att så småningom bli självförsörjande på huvudsakliga stapelgrödor. Detta görs då de räknar med att livsmedelssäkerheten blir allt skakigare i framtiden.

I Kina planerar man att utveckla jordbruket så att man når en högre grad av självförsörjning. Foto: Thinkstock
Enligt det kinesiska ministeriet för jordbruk, ska tillgången på mat i Kina vara säkrad till 2024. En rapport som de gett ut visar att inhemsk produktion av jordbruksprodukter kommer att utvecklas stabilt, skriver Foodnavigator.

Risproduktionen ska nå 200 miljoner ton till 2024 och konsumtionen väntas ligga på 145 miljoner ton. När det gäller spannmål, väntas produktionen nå 129 miljoner ton medan konsumtionen väntas hamna på 132 miljoner ton.

Man tror även på en kraftig tillväxt inom köttkonsumtionen och en något lägre tillväxt inom kyckling och ägg.

Rapporten uttryckte också ett behov av en modernisering av det kinesiska jordbruket för att öka kvalitet och effektivitet.

Socker är en av de varor där Kina tror på en ökad import till 5,83 miljoner ton om tio år, vilket är en ökning på 45 procent jämfört med förra året. Importen av mejeriprodukter väntas öka med tre procent om året de kommande tio åren och nå en kvantitet på 16 miljoner till 2024.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 29 april 2015

Kommenterarer till artikeln

NL skrev 2015-04-29 15:33:48:

Ja det klart att man ökar sin produktion men det gör man i "ockuperade" Angola, -ett Kinesisk kolonialt område...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera