Nederländerna blomstrar

Att åka bil genom Nederländerna under våren är en fröjd för ögat. Färgsprakande blomsterfält, kanaler, betande djur, gårdar och traktorer så långt ögat kan nå.

Nederländerna är kända för sina blommor, särskilt tulpanerna som botanikern Carlos Clusius började plantera i landet på 1600-talet. Blomsterlökarna odlas på många ställen över landet, men Hillegom och Lisse är särskilt kända områden. I dag är det hård konkurrens om marken i landet och lantbrukarna slåss med blomföretagen om ytorna för att få till spridningsareal. Vilket leder till höga priser på uppemot 840 000 kronor per hektar.

Från Holland till Sverige

När blomman slår ut knipsas den av. Bladen och stjälkarna vissnar och näringen går tillbaka till löken. Detta görs för att det ska kunna bildas nya friska sidolökar som sedan kan drivas upp till blomning i växthus i till exempel Sverige under kommande säsong.

Under juni månad plockas lökarna upp maskinellt. Sedan sorteras och rensas de för hand.

Mellan augusti till november skickas lökarna till drivningsföretag. I omgångar sker plantering, så kallad lökläggning, kylning och drivning för att blomsäsongen ska vara längre.

När löken har planteras staplas den i stora kylrum med rätt temperatur och fuktighet. Efter fyra månader tas lökarna ut för drivning och efter cirka tre veckor är det blomskörd. 

Källa: Tulpanguiden.se

  I parken arbetar 30 trädgårdsmästare med att sköta om blommorna. En av dem är Win Duindam som har arbetat i parken i 28 år. Han berättar att de börjar plantera blommor sista veckan i september till och med slutet av december.

  Parken öppnade för besökare 1950 och är i dag en viktig plattform för landets blomföretag som visar upp sina sorter inför säsongen. Det är också en av Nederländernas mest kända turistattraktioner. Under de åtta veckor som parken är öppen har de omkring en miljon besökare.

  För den som vill se blommorna i närbild finns blomparken Keukenhof i Lisse. Förra hösten planterade personalen sju miljoner blomlökar som ska blomma från mars till maj. De är planterade i olika lager för att något alltid ska blomma. I år finns en särskild plantering av konstnären Vincent Van Gogh.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 14 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera