Gotländska kalvboxar med rörligt golv

I sin nya ladugård har Alf-Håvar fyra kalvboxar från Moving Floor. Som namnet antyder, bygger dessa boxar på ett rörligt golv. I takt med att golvet rör sig, fylls strö på automatiskt i en ände, samtidigt som gödseln åker av i den andra.

I sitt nya stall har Alf-Håvar fyra kalvboxar från gotländska företaget Moving Floor. Tack vare att golvet i boxen rör sig, fylls strö på automatiskt i ena änden samtidigt som gödsel rensas bort i den andra. Foto: Carolina Wahlberg
– Som boxen är inställd nu flyttas golvet 15 gånger, med 10 sekunder mellan varje flytt. Denna procedur upprepas var tretusende sekund. Vid varje flytt rör sig golvet fem till sex centimeter, förklarar Alf-Håvar Bro.

Tack vare en mycket skarp avskrapare längst fram, är bandet helt rent inför nästa vända.

– Man kan justera hur ofta bandet ska gå, samt hur ofta den ska lägga ut ny strö. Nu läggs strö ut var sjätte gång bandet förflyttar sig, säger Alf-Håvar.

Dagligen fyller Alf-Håvar på en hink strö per kalvbox. Ströet töms i en låda bakom boxen. Vid var sjätte förflyttning av bandet läggs nytt strö ut.

Minskad arbetsinsats

– I vanliga fall skulle jag behöva flytta ut kalvarna var fjortonde dag för att rengöra boxarna. Tack vare Moving Floor-boxarna räcker det med att fylla på ströbehållaren varannan dag, resten sköter sig självt, säger Alf-Håvar.

I Norge säljs Moving Floors produkter av Felleskjøpet, som närmast kan liknas vid Lantmännen i Sverige.

– Innan jag bestämde mig hade jag sett Moving Floor på en del mässor, samt varit inne på en mjölkgård i Oslo som hade sex sådana här boxar, säger han.

God tillväxt

– I den gamla ladugården hade jag en tillväxt på mellan 900 och 1 000 gram per kalv och dag. Nu ligger vi runt 1 300 gram. Därmed sker inkalvningen numera vid 22,5 månader, istället för 27 månader.

Längst fram på boxen sitter en avskrapare som rengör bandet innan det fortsätter in under boxen. För säkerhets skull finns en anordning som stoppar bandet i det fall en kalv skulle hamna i kläm.
Utöver de nya kalvboxarna från Moving Floor, bor kalvarna numera i ett nytt stall samt får ett nytt foder.

– Tillväxtökningen är en kombination av foder, stallmiljö samt att Moving Floor-boxarna fungerar bra. Jag tippar att dessa tre faktorer bidrar med var sin tredjedel till den totala ökningen.

Den stora fördelen med de rörliga golven är enligt Alf-Håvar att, det är ett rationellt och tidseffektivt system som dessutom gynnar kalvarna.

– Är det en stressig dag under vårbruket och jag vill prioritera min tid ute på fältet, kan jag klara av arbetet här inne i stallet på under två timmar, säger Alf-Håvar, och fortsätter:

– Moving Floor-boxarna kostar lite mer än traditionella boxar, men de bidrar till att sänka min arbetstid i stallet avsevärt. Arbetskostnaden är en stor del och jag tror absolut att jag tjänar på det i längden.

Vilhelm Ektander
vilhelm@ja.se • 070-092 20 02

Carolina Wahlberg
carolina@ja.se • 019-16 61 35

Artikeln publicerades lördag den 16 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste