Förslag från EU kan ge förbud mot GMO-soja

Enligt ett nytt förslag kan det bli upp till varje land inom EU att förbjuda användning av genmodifierade foder- eller livsmedelsprodukter. Förslaget möter oro i de länder som i dag använder GMO-soja, däribland Danmark.

Jesper Pagh, vice koncerndirektör på DLG, menar att ett förbud mot GMO-soja skulle påverka dansk grisuppfödning negativt. Foto: DLG
I fjol beslutade EU att varje medlemsland själv ska kunna förbjuda odling av genmodifierade grödor inom respektive land, även om grödorna är godkända på EU-nivå. Nu föreslår man alltså motsvarande möjlighet för GM-produkter avsedda för livsmedel eller foder.

Förslaget har väckt kritik, både i de länder som odlar GM-produkter för export till EU och även bland EU-länderna. I Danmark oroas man av att foderpriserna kan komma att öka om GMO-foder förbjuds.

– Det man kan vara orolig för är att regeringen på ickevetenskaplig grund, inte kommer att godkänna import av GMO-foder, exempelvis sojamjöl, kommenterar DLG:s vice koncern­direktör Jesper Pagh förslaget i Landbrugsavisen.

Pagh spekulerar vidare att ett förbud mot GMO-foder skulle kunna innebära att konsumenterna väljer billigare, importerade köttvaror där djuren ätit GMO-foder, vilket skulle vara förödande för dansk grisuppfödning.

I Sverige används GMO-fri soja med anledning av en branschöverenskommelse.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 18 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste