NY MÄRKNING: Vill inte behöva tumma på kriterierna

Svenskt Kött har nyligen bjudits in i processen kring den nya ursprungsmärkningen. Med insikten att färre märken förenklar för konsumenten, är man beredda att delta. Dock vill man absolut inte släppa på de kriterier man satt upp för det svenska köttet.

En möjlig väg framåt skulle kunna vara att den befintliga märkningen Svenskt Kött och den nya märkningen slår sig samman, för att sedan bredda märkningen till fler produktgrupper än kött. Foto: Svenskt Kött
Hans Agné är vd för branschorganisationen Svenska Köttföretagen, som i sin tur är delägare i Svenskt Kött. Foto: Svenska Köttföretagen
– Vi ska tillsammans titta på möjligheterna att göra en bredare svensk märkning. Vi från Svenskt Kött har ett väldigt bra märke som är framgångsrikt hos konsumenterna. Dock är vi även lyhörda för att se hur vi kan bredda den svenska märkningen till fler varor, säger Hans Agné, som är vd för Svenskt Kötts delägare, Svenska Köttföretagen.

Svenskt Kötts utgångspunkt är att säkerställa en tydlig märkning gällande det svenska köttet som inte inte ruckar på de kriterier Svenskt Kött representerar.

– Vi vill se till så att köttet kommer rätt ut. Därmed är det a och o för oss att den nya märkningen i så fall kommer vidmakthålla ett högt förtroende för svenskt kött samt att man inte tummar på de omfattande kriterierna vi har satt upp, säger Hans Agné.

Märkningen Svenskt Kött ägs av Svenska Köttföretagen, LRF, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet. Utöver Hans Agné sitter bland andra Anders Holmstig från LRF och Karin Brynell från svensk Dagligvaruhandel i styrelsen.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 19 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste