Köttguiden betygsätter köttet

Världsnaturfonden, WWF, har nu släppt Köttguiden. Med hjälp gröna, gula och röda gubbar vill man vägleda konsumenterna i valet av kött.

I Köttguiden är det endast ekologiskt kött och naturbeteskött som får grönt ljus. Importerat griskött och importerat nötkött får rött ljus. Foto: WWF
– Konsumtion av kött och det sätt många köttdjur föds upp på i världen är en av vår tids stora utmaningar. Vi vill att Köttguiden ska bidra till att fler väljer mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat och ansvarig för Köttguiden på WWF, i ett pressmeddelande.

I Köttguiden betygssätts olika köttslag efter kategorierna Biologisk mångfald, Bekämpningsmedel, Djurens välfärd samt Klimat. För vardera kategori kan köttslaget få antingen grön, gul eller röd gubbe.

De köttslag som tas upp är nötkött, griskött, lammkött, viltkött samt kyckling och ägg. Därutöver ges även bedömning av så kallade ”alternativ till kött”, där bland annat baljväxter, ost och quorn tas upp.

Länk till Köttguiden:

Köttguiden i pdf-format

Köttguiden - Sammanfattning

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 28 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste