”Svenskt kött framstår som det naturliga valet”
Svenskt Kött anser att Världsnaturfondens initiativ Köttguiden är vällovligt. Dock saknar branschorganisationen en jämförelse av antibiotikaförbrukningen mellan olika länder.
Maria Forshufvud är vd för branschorganisationen Svenskt Kött. Foto: Svenskt Kött |
– Vi delar Köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden. Och för en levande landsbygd.
Något Svenskt Kött däremot saknar är en jämförelse av antibiotikaanvändning mellan länderna.
– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Idag är den lägst inom EU och det är synd att det inte kommer fram i Köttguiden, avslutar Maria Forshufvud.
Kommenterarer till artikeln
Vi Konsumenter skrev 2015-06-01 20:56:22:
Alla nötkretaur och lamm betar inte i Sverige. En sortering och märkning av beteskött skulle underlätta för oss konsumenter, något vi framförde redan 2010 till handeln. Antibiotikafrågan har varit aktuell sedan den första köttguiden 2012. Problemet är att det inte finns någon uppdelning av antibiotikaförbrukning på djurslag, varken i Sverige eller i andra länder. I Sverige är ansvaret f f a Jordbruksverkets men det gäller faktiskt också att få samtliga veterinärer att inrapportera. Det är reglerat enl föreskrifter, men vissa veterinärer obstruerar. Det finns inga sanktionsmöjligheter.