Fler lamm, färre nöt

Den svenska nötslakten minskade under första kvartalet med nästan två procent. Samtidigt ökade lammslakten med drygt fem procent. Volymen slaktade grisar minskade också.

Lammslakten ökade drygt fem procent första kvartalet. Foto: Thinkstock
Statistik från Kött och charkföretagen visar att under första kvartalet i år sjönk den svenska slakten av storboskap med 1,8 procent till 98 585 djur. Av de större slakterierna var det endast Skövde slakteri som kunde visa upp en ökad slakt. Slakten på både HKScan och KLS Ugglarps anläggningar minskade.

Minskning för gris

Grisslakten sjönk under första kvartalet med 0,7 procent till 625 511 slaktade grisar. HKScans stängning av slakteriet i Skara står för nästan hela minskningen.

Skövde Slakteri har under kvartalet ökat slakten (tillfälligt i Skaraslakteriets lokaler) och gått förbi Dalsjöfors i slaktstatistiken.

Fler vinterlamm slaktade

5,3 procent ökade lammslakten under första kvartalet till 46 861 slaktade lamm och får. HKScans slakteri i Linköping står för 38,5 procent av den totala slakten och ökade sin slakt med 2,3 procent till 18 022 djur.

Jordbruksaktuellt

Frilansjournalist

Artikeln publicerades torsdag den 04 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera