DEBATT – Kasta inte bort ovärderlig veterinärkompetens

Det har kommit till min kännedom att före detta Quality Genetics varslat sin enda veterinär om uppsägning. Den före detta Avelspoolen har ingen veterinär anställd överhuvudtaget. Om detta är ett steg i riktning mot "spetskompetens i alla led" inom det nyfusionerade Svenska Köttföretagen är man ute på en riskabel väg.

De två grisgenetikbolagen Avelspoolen och Quality Genetiks är sammanslagna och ligger som ett affärsområde under Svenska Köttföretagen. Foto: Carolina Wahlberg
Vore det inte lämpligare att utnyttja denna veterinärresurs även i det före detta Avelspoolen?

Den kompetens som den nu varslade veterinären har, om galtarnas reproduktion, är unik för landet och är även internationellt uppmärksammad. Varken före detta Svenska Djurhälsovården, eller någon av de andra djurhälsoorganisationerna innehar den kompetens som nu kastas ut med badvattnet.

Nu när aveln leasats ut från landet är det viktigt att vi fortsätter göra allt for att hålla oönskade smittor borta.

Vi ska inte glömma att eventuella tillkortakommanden här, kommer att drabba oss bönder direkt. Därför får vi inte glömma bort det kloka i att även ha en kompetens som behärskar spermier och som kan tekniker och bedöma risker, när det gäller att på bästa möjliga sätt få in nya gener i landet. En kompetens som också gör att exporterande länder behandlar oss med respekt.

Jag tycker att den här kompetensen behövs inom landet. Strunt samma om den utgår från avelsbolagen eller någon av djurhälsoorganisationerna, men jag anser att den ska finnas inom näringen. Inte minst för vår säkerhets skull. Vi borde snarare diskutera hur en överföring av kompetens till nästa generation ska gå till än att kasta bort densamma.

Exempelvis kan djupfrysning av spermier vara en klok väg att gå om man vill importera sperma, särskilt från länder med lägre hälsostatus än Sverige. Inför ett smittohot kan faktiskt rutinmässig djupfrysning av sperma från avelstoppen garantera tillgång till gener även efter ett hälsomässigt bakslag i exportlandet.

Som det är nu, är snarare risken att tvärtom, att det djupfrysningslaboratorium som SLU tillhandahåller i ett samarbete med före detta Quality Genetics kommer att läggas ner. Då riskerar denna kompetens att försvinna för gott.

Sven-Erik Johansson
Nibble Gård

Artikeln publicerades fredag den 29 maj 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste