"Ett steg i rätt riktning"

Den nya djurhälsoförordningen i EU ska bygga på förbyggande åtgärder, god djurhälsa och arbeta mot antibiotikaresistens. Nu återstår att bestämma vilka sjukdomar som ska omfattas av förordningen.

My Sahlman är LRF:s expert inom smittskydd. Hon tycker att den nya djurhälsoförordningen inom EU är ett bra steg i rätt riktning. Foto: LRF
  – Förordningen är en välbehövlig modernisering av nuvarande regelverk. Att lyfta fram förebyggande åtgärder ligger väl i linje med det arbete vi redan gör i Sverige. Även den ökande medvetenheten om riskerna med antibiotikaresistens är en vändning mot en mer hållarbar animalieproduktion där vi ligger i framkant, säger My Sahlman som är LRFs expert inom smittskydd, i ett pressmeddelande.

Hon menar att det är viktigt att det finns en möjlighet att begära att djuren som förs in i Sverige från andra länder är testade mot sjukdomar som utrotats här.

– Svenska djur får minst antibiotika inom EU och den tätpositionen är vi måna om att kunna bevara. För god djurvälfärd krävs friska djur. Men det finns en konflikt mellan den inre marknaden och en hög djurhälsa eftersom handeln med djur har stor ekonomisk betydelse, men utgör också den största risken för sjukdomsspridning, säger My Sahlman.

Hon tycker att det krävs stort politiskt ansvar för att att ta tag i problemet med antibiotikaresistensen. My hyllar även Marit Paulsen som varit väldigt drivande i förhandlingarna och lyckats ena motstridiga krafter att enas om ett förslag.

– Det här är ett stort steg i rätt riktning, avslutar My Sahlman.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se


Artikeln publicerades onsdag den 03 juni 2015

Kommenterarer till artikeln

NL skrev 2015-06-03 14:54:13:

Det värsta är att vare sig rådgivning eller veterinärer känner till eller vill känna till att det finns FODER till främst nöt som minskar risken för acetonemi, pares och därmed åxå bl a juverinflamation (-30 %) och produkter med eukalyptusolja och mint som vidgar bronker och minskar stress hos hostande kalvar och därmed bättre respiration... Men vem vill eller törs föra ut sådana budskap när läkemedelsindustrin inte har med FODER att göra? Kan rådgivningen och veterinärer komma till skott ngn gång?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste