ÖPPET BREV – Coop lyfter kött från Australien över det svenska

Coop har nyligen blivit omskriva för sin kampanj ”ekoeffekten”, där man raka i ryggen säger sig stå för en tydlig grön och ansvarstagande profil. Samtidigt lanserar företaget även sitt nya premiumkött från Australien, under den tvivelaktiga tesen att detta kött är ”hållbart producerat med stor omsorg om djuren, helt i enighet med de djurhållningsregler som finns i Europa”. 
Jordbruksaktuellt efterfrågar raka svar från Coop Sverige.

I Coops marknadsföring anger man att det australiensiska köttet är producerat helt i enlighet med de djurhållnings­regler som finns i Europa. Foto: Vilhelm Ektander
På sin hemsida har Coop svarat på vissa frågor som uppkommit i samband med introduktionen av det australiensiska nötköttet. En första fråga var: Hur har de australiensiska djuren det under sitt liv?

Såhär svarar Coop:

”Djuren får vistas utomhus under hela sin livslängd. De första 20 månaderna får de beta fritt för att därefter utfodras under 4 månader med foder, komponerat för att ge ett mört, saftigt och smakrikt kött.”

När det gäller slutfodringen skriver Louise König, som är hållbarhetsansvarig på Coop, följande:

”Fodret som ges vid slutgödningen är en fullfodermix där energiinnehållet successivt ökas under perioden. Mixen varierar beroende på vilka grödor som används under året, majs, sorghum, klöver, bomullsfrö, melass, mineraler, salt är exempel.”

Vid ”Riverina Feedlot” håller man 53 000 djur åt gången. Man kan föreställa sig hur smittspridningen ter sig, när en mängd djurgrupper sätts samman vid en sådan anläggning. Foto: Google

120 dagar i feedlots

De fyra sista månaderna utfodras alltså djuren på en så kallad feedlot. Då man i Australien endast kräver nio kvadratmeter yta per djur i feedlotsen, kan man tänka sig att situationen blir relativt ansträngd, exempelvis när de ihopsatta djurgrupperna ska upprätta sin rangordning. Därutöver kan man bara föreställa sig hur mycket antibiotika som krävs för att hålla nere sjukdomsintensiteten, på en sådan plats. Vidare framgår det inte vad det är för typ av foder djuren får. Är det GMO-foder?

Vidare berättar Coops hållbarhetschef att djuren kommer ”företrädesvis från södra Australien” och hon skriver att:

”Djuren tittas till individuellt varje dag av så kallade ”Cattle riders” vilket som namnet antyder innebär tillsyn från hästryggen, allt för att minimera stress när de rider bland djuren. Djuren drivs över till slakt per häst, således ingen lastning, transport och avlastning.”

”JBS Beef City Feedlot” är ett exempel på en australiensisk feedlot, där man håller 26 500 djur åt gången. Är det här djuren bakom Coops kött slutfodras i fyra månader? Foto: Beef Central

48 timmars transport

Södra halvan av Australien har en yta på över 3,8 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar åtta och ett halvt Sverige bredvid varandra. Det vore intressant att se den enorma karavanen av tusentals djur som, enligt Coops beskrivning, lugnt och stilla promenerar från olika delar av södra Australien in till slakteriet varje vecka.

Rätta oss gärna om vi har fel, men sannolikt transporteras djuren hundratals mil från sitt bete i stora djurtransporter, för att sedan i fyra månader slutfodras tillsammans med tiotusentals andra djur på feedlots i närheten av slakteriet. Under sitt liv fodras de med stor sannolikhet, med stora mängder antibiotika och GMO-foder.

Regleringen gällande transporter av nötkreatur i Australien är i övrigt absolut inte att likställa med de djurhållningsregler som finns i Europa, och än mindre i Sverige! I Australien får man nämligen transportera nötkreatur i 48 timmar i sträck, därefter krävs en paus på 36 timmar, innan man får köra vidare i 48 timmar till. Inom EU kan man med paus, få transportera djuren i 28 timmar och i Sverige är det 8 timmar som gäller.

Är dessa faktorer sådant Coop väger in, när man i sin marknadsföring skriver att:

”Australiens nötkött är oerhört saftigt och smakrikt, hållbart producerat med stor omsorg om djuren, helt i enighet med de djurhållningsregler som finns i Europa.”


För att öka trovärdigheten i Coops kommunikation gällande det australiensiska nötköttet, vill vi ha svar på följande frågor:

Vilket slakteri producerar Coops kött?

Var i det enorma ”södra Australien” föds djuren upp?

Hur kan Coop garantera att djuren, under de 20 månaderna de går på enorma extensiva beten någonstans i södra Australien, har fått individuell daglig tillsyn?

Hur säkerställer Coop att djuren inte har getts tillväxtfrämjande hormoner, som annars är vanligt i Australien?

Hur långt transporteras djuren i sitt liv? 

Australien har erkänt hög antibiotikaförbrukning. Hur mycket antibiotika har djuren bakom Coops kött förbrukat?

Var produceras resterande djur, som ”företrädesvis” inte kommer från södra Australien?

Bevisa att djuren är hållbart producerade med stor omsorg om djuren!

Bevisa att produktionen sker helt i enighet med de djurhållningsregler som finns i Europa!

Presentera riktiga fakta bakom det ”nya prisvärda och inspirerande köttsortimentet från Australien” som Coop uppenbarligen anser viktigare att skeppa runt hela jordklotet, snarare än att stödja det svenska!


En av världens största nötköttsproducenter

Australien producerar 4 procent av världens nötkött och landet är den tredje största exportören av nötkött i världen.

Antal nötkreatur: 29,3 miljoner
Antal nötköttsproducenter:
76 807
Sysselsättning från köttindustrin:
200 000 personer
Årlig produktion av nöt- och kalvkött:
2,5 miljoner ton
Exporterad kvantitet nötkött:
1,184 miljoner ton
Levandeexport:
1,133 miljoner nötkreatur
Exportens totala värde:
7,5 miljarder dollar
Främsta exportmarknader:
Japan, USA och Sydkorea

Källa: Meat & Livestock Australia


Stefan Ljungdahl
stefan@ja.se • 019-16 61 34

Vilhelm Ektander
vilhelm@ja.se • 070-092 20 02

Katarina Johnsson
katarina@ja.se • 070-003 98 07

Artikeln publicerades onsdag den 17 juni 2015

Kommenterarer till artikeln

Conny skrev 2015-06-19 10:23:23:

Jag och en allt större del av de svenska konsumenterna vill dessutom inte betala för halalslaktat, (=obedövad religiös slakt). En mycket stor del av slakterierna i Australien-Nya Zeeland är halalcertifierade och betalar därmed en certifieringsavgift där en liten del går till att finansiera terror, (ISIS) och moskebyggen. Jag ser inte att den frågan är ställd eller nämns ovan. När man dessutom marknadsför miljöfientligt, utländskt kött med förskönande osanna omskrivningar istället för att stödja den svenska bondenäringen. Ja, då tackar jag för mig och kommer aldrig mer att handla på coop.


Mr BBQ skrev 2015-06-19 10:07:44:

Så här går det till i USA och det är lika i Australien helt klart kan man fråga sätta den här typen av uppfödning och samma gäller lax som kommer från norra ishavet transporteras till Kina för att processas och frysas för att sedan finnas i frysdisken nära dig ... Till baka till köttet om vi i Sverige gav fan i att skicka 40 miljarder till EU varje år så skulle vi med kunna köpa högkvalitet biff av våra egna bönder producerat lokalt med minimalt med transport men som alltid Brännvin snus drivmedel och (fi...a ...opss )kommer aldrig upp i sitt rätta värde https://vimeo.com/127978938


Arne skrev 2015-06-18 12:37:40:

Är svensk mjölkbonde och min syster jobbade i ifjol på en Australiensk gård. Hennes kommentar var i sammantag att vi har den jättestor skillnad på vår syn på djurens värde. Förutom massa andra exempel hade de fotobegränsnigar. Det fanns en häst inblandad men i övrigt drev de djur med bilar och helikopter Givetvis användes lastbilstralers där djuren stod utan vatten i 2dygn. (tror hon nämnde 150vuxna djur per lastbil)


NN skrev 2015-06-18 11:28:08:

Replik från NN. Det handlar inte om det brasilianska köttet utan om COOps trovärdighet. Skriver man att det bara är svenskt kött i disken skall det vara så. Har man annat är det ju lögn och bedrägeri.


Katarina Johnsson skrev 2015-06-18 10:47:42:

Spekulationerna grundar sig i den fakta som finns om köttproduktion i Australien. Djuren som ”företrädesvis” kommer från södra Australien, som är en enorm yta, fraktas sannolikt med lastbil och inte med hjälp av ”cattle riders”. Vi vill gärna ha svar på våra frågor som uppkommer i samband med deras svar, då vi inte tycker att svaren håller. Om man kollar upp stämpeln på köttet ser man även att det är slaktat i västra Australien. Svar från Coop har inkommit, läs gärna dem och fundera sedan på om de håller, vet inte Coop vad de säljer? Litar de blint på underleverantören Scan? Hur mycket får man kommunicera till konsument utan att sedan kunna underbygga informationen när vi frågar? Coop har alla möjligheter att sticka hål på våra spekulationer men det har de valt att inte göra? Varför frågar jag mig då. Visst sysslar Coop med hållbarhetsarbete, nu senast när de svartmålande all konventionell odling och drog allt över en kam, trots att svenskt jordbruk har betydligt hårdare miljökrav på sig än i övriga EU samt världen.


Fredrik skrev 2015-06-18 10:28:57:

Mycket spekulationer och insinuationer i den här artikeln... Coops hållbarhetschef säger "Djuren drivs över till slakt per häst, således ingen lastning, transport och avlastning", och artikelförfattaren drar då slutsatsen att "sannolikt transporteras djuren hundratals mil från sitt bete i stora djurtransporter". Det ligger såklart i en svensk jordbrukartidnings intresse att dissa utländskt kött, det gillar ju läsarna, men det här är bara sensationsmakeri. Och ni som uppmanar till bojkott av Coop för att det fanns brasilianskt kött i en butik, bojkottar ni Ica för att de har danskt fläsk också? Coop är den kedja som har arbetat seriöst med hållbarhetsfrågor sedan långt innan det var trendigt och i min bok är det de som har störst trovärdighet. Om de säger att de har en leverantör i Australien som arbetar på det sätt som beskrivs, och som uppfyller EU-standard, då tror jag på det. Om inte annat har de för mycket att förlora på att ljuga om en sådan sak. (Själv skulle jag aldrig köpa australiensiskt kött - av miljöskäl äter jag bara kött i undantagsfall, och då svenskt vilt eller Krav-märkt.)


Spoon skrev 2015-06-17 21:35:48:

Det är väl ändå bättre att lansera ett prisvärt premiumkött, som efterfrågas av en stor del av deras medlemmar, än att göra som de flesta andra dagligvarukedjor som har hormonstinnt amerikanskt/sydamerikansk motsvarighet? De har vad jag vet inte tagit bort de svenska motsvarigheterna utan endast lagt till något som det finns efterfrågan på? Jag håller dock med om att det hade varit intressant att få svar på frågeställningarna i brevet.


NO skrev 2015-06-17 18:40:03:

Det är längesedan vi varit på en COOP butik. Överst i disken stod. "Vi har bara svenskt kött." Lite längre ned låg en paket med Brasilianskt kött. Var finns trovärdigheten. Fortsätt med bojkott av COOP. Lägg till även sossar och miljöpartister i bojkotten. Var går gränsen för bedrägeri.


Göran Bonde skrev 2015-06-17 17:36:29:

Nu visar Cop och Sossarna sitt rätta jag.. Att värna om svenskt kött som är närproduserat hör inte hemma där ! Vi konsumenter bör bojkotta Cop !


Inga skrev 2015-06-17 14:58:45:

SKRÄMMANDE!!! Till detta ska sedan köttet transporteras - bokstavligt - över halva jorden. Coop har av tradition stått för upplysning och en av hörnstenarna är idag omtanke om människor och miljö. Agerandet kan inte betraktas som vare sig miljövänligt, genomfört med omtanke om människorna och kunderna eller som god djuromsorg. Vad mera är det en konsumentkooperativ förening som sviker sina konsumenter som många gånger tillika är svenska producenter av nötkött. SKÄMS!!!


JA skrev 2015-06-17 13:24:06:

+1

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Framtiden bestäms här och nu – i alla fall till viss del

Krönika: Barn, kommer ni ihåg när vi flög utomlands på semestern? Detta kan mycket väl bli en fråga som ställs när familjen sitter framför datorn och kollar på semesterbilder i framtiden. Pandemins effekter på våra vanor kommer att få långtgående konsekvenser. Semesterresorna är bara en del av allt som ställs i ny dager. I den nya världen efter Covid 19 kanske det inte är möjligt att förflytta sig lika enkelt och billigt som förr i världen. Vill konsumenterna ens tillbaka till hur det var tidigare? Vad blir det nya normala och vad har detta med Sveriges gröna näringar att göra?

 

Kommentera