Merbetalning för effektiva smågrisuppfödare
Svenska Köttföretagen stod för stämmans kanske största nyhet då man kungjorde en satsning på en produktivitetspeng för de smågrisuppfödare som föder upp 24 eller fler smågrisar per sugga och år.
Theres Strand, vice vd i Svenska Köttföretagen, berättade om den så kallade produktivitetspengen. |
– Målsättningen är att minska smågrisdödligheten med 50 procent och att vi ska komma upp i 30 producerade årsgrisar per sugga och år. Produktivitetspengen är till för att stimulera utvecklingen i rätt riktning, berättade Theres.
Ersättningsnivån är fem kronor extra per smågris för besättningar som föder upp mellan 24 och 26 smågrisar per sugga och år. De som föder upp över 26,1 eller fler smågrisar belönas med tio kronor per smågris.
Satsningen som finansieras av slakterierna kommer i första hand att erbjudas från halvårsskiftet 2015 till och med 2017 års slut.
Som grisföretagare är man fri att använda pengarna till vad man vill, men intentionen är att de ska användas för att vässa produktionen ytterligare, exempelvis genom att köpa rådgivning.
– Det här är en del i ett större projekt vars mål är att bidra till en svensk grisrådgivning i världsklass och säkra tillgången på duktiga grisrådgivare i Sverige, sa Theres.
Jordbruksaktuellt
Kommenterarer till artikeln
ekokonsument för Sverige skrev 2015-06-23 10:16:08:
Grisrådgivning? Världsklass? Varför ger man en extrapeng för ökad industriell grisproduktion? Ökad smågrisdödlighet då suggans spenar inte räcker för kullen och det blir oro i gruppen? Utslitna suggor? Varför får ekobönderna aldrig någon peng för sin insats? Har ni då inte fattat att det är den hållbara ekologiska uppfödningen som är framtiden. Kom inte och säg att industriell djuruppfödning är vad marknaden vill ha. Det är vad marknaden blir påtvingad snarare. Att sedan utnyttjandet av industriell uppfödning och ekonomisk vinning för export av djur och animaliska produkter, ersätter stål och papper och skruvar och muttrar på råvarumarknaden, får en att gråta. Oavsett vad Kristina Yngwe och andra förespråkar så är hållbar ekologisk produktion bättre än vad vi har nu!