Bihälsa i fokus

Jordbruksverket har beslutat att de fem miljoner som ligger inom det nationella biprogrammet främst ska satsas på hälsofrågor för bin samt utbildning och kontaktskapande arrangemang för biodlarna.

De fem miljoner som finns inom det nationella biprogrammet ska främst satsas på bihälsa, men har även utrymme för en del andra projekt. Foto: Thinkstock
Svenska bin är väldigt viktiga för att pollineringen av både odlade och vilda växter utförs. Det finns även en ökad efterfrågan på svensk honung. Biodlingen har en god tillväxt men fortfarande importeras hälften av den honung som konsumeras i Sverige, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Pengarna inom biprogrammet, ska bland annat gå till en tjänst som bihälsokonsulent samt olika forskningsprojekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Ämnen som varroa-kvalster och virusssjukdomar ska undersökas.

Programmet ska även stötta en kampanj som upplyser om att svensk honung innebär svenska bin. Ett annat projekt är den internationella bimässan i Malmö, man ska även slutföra ett utbildningspaket för de som jobbar med bin.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 12 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste