Förbud mot ogräsmedel till kål och raps

Kemikalieinspektionen har bestämt att man ska stoppa användningen av växtskyddsmedlet Butisan Top och Nimbus CS. De används för att bekämpa ogräs i raps- och kålodlingar.

KemI har förbjudit användningen av Butisan Top och Nimbus CS som används för att bekämpa ogräs i kål och rapsodlingar. Foto: Katarina Johnsson
Anledningen till att man stoppar användningen omedelbart är att det finns risker för spridning av giftiga ämnen till grundvattnet.

– Båda växtskyddsmedlen riskerar att leda till oacceptabelt höga halter av misstänkt cancerframkallande ämnen i grundvattnet. Därför har vi avslagit ansökningarna om förnyade godkännanden av produkterna, säger Helena Dorfh, som har beslutat i ärendena på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Den 12 juni beslutade KemI att avslå ansökningarna om förnyade produktgodkännande för båda växtskyddsmedlen. Detta innebär att det inte längre är tillåtet att använda dem alls från och med den 15 juni.

Ett av skälen till förbudet är att ett misstänkt cancerframkallande ämne, metazaklor riskerar att spridas till grundvattnet. Man har också bedömt att medlen leder till för höga risker för vattenlevande organismer.

I enlighet med växtskyddsmedelsförordningen kan inte KemI bevilja att befintliga lager av produkterna säljs, magasineras eller släpps ut på marknaden. Gällande ett utvidgat produktgodkännande för mindre användningsområden (UPMA) för Butisa Top, prövar KemI om det finns grund för att tillåta dessa användningsområden. Det gäller bekämpning av ogräs i kålväxter och i plantskolekulturer på friland.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 18 juni 2015

Kommenterarer till artikeln

Lantmästare skrev 2015-06-22 23:17:09:

Butisan top försvinner men nu kommer Butisan S istället som är lika bra och med samma aktiva ämne. Tack gode Gud för mänsklighetens uppfinningsrikedom!


Hanna Johansson skrev 2015-06-22 14:38:48:

Tack Gode Gud för att det finns en kemikalieinspektion!


Hanna Johansson skrev 2015-06-22 14:38:31:

Tack Gode Gud för att det finns en kemikalieinspektion!


NO skrev 2015-06-20 15:47:21:

Hur länge skall dessa byråkrater på kemikalieinspektionen få inneha makt i Sverige. Förstöra hela odlingar, kommande raps kommer att bestå till stor del av baldersbrå. Är det någon hund begraven?


FD Rapsodlare skrev 2015-06-19 11:22:18:

Jaha då är det ett helt avslutat kapitel med höstrapsodling för de flesta, utan effektivt ogräsmedel så blir rapsen en lågavkastande ogräshärd med effektiv uppförökning av alla svåra gräsogräs. Bättre för miljön i Sverige att vi importerar alla livsmedel i framtiden och lantbrukarna kan ju vara med i TV och klippa gräs i farmartjänst.


Samuel af Ugglas skrev 2015-06-18 12:59:18:

Vad måste det kännas tryggt för hela befolkningen att en skattefinansierad oavsättlig liten byråkrat kan ha ett så enormt inflytande på den svenska oljeproduktionen. Undrar hur det ser ut på bonusfronten för den lille mannen, hägrar en GD post?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste