Förbud innebär begränsade grödval

Förbudet mot neonikotinoider har spelat stor roll när det gäller odling av våroljeväxter, som exempelvis raps. Möjligheten att hitta alternativa grödor som är lönsamma är små, visar en analys från Jordbruksverket.

Förbudet mot neonikotinoider har lett till en minskad odling av våroljeväxter. I en ny rapport från Jordbruksverket har man utrett de företagsekonomiska effekterna av förbudet. Foto: Carolina Wahlberg
– Odlingen minskade kraftigt under 2014 och väntas minska ännu mer i år. Förbudet mot att använda växtskyddsmedel med neonikotinoider har spelat en stor roll, säger Bengt Johnsson, utredare vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

De som odlat våroljeväxter trots förbudet har behövt spruta mer med alternativa medel vilket har inneburit att kostnaderna för odlingen blivit för hög. Även alternativa grödor har lett till sämre lönsamhet. Växtodlingen i Sverige beräknas ha förlorat drygt 20 miljoner på förbudet. Kostnaderna kan bli ännu högre på sikt då en mer ensidig växtodling kan öka risken för växtsjukdomar.

Det var i december 2013 som EU- kommissionen beslöt att man skulle förbjuda användningen av en del neonikotinoider på grödor som lockar till sig insekter. Ämnena i växtskyddsmedlet misstänks vara skadliga för bin.

Läsa hela rapporten här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 22 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste