”Får vi ett nej har vi en akut situation”

I juni gick Kemikalieinspektionen ut med ett omedelbart totalförbud mot användning av ogräspreparaten Nimbus CS och Butisan top, som är viktiga för kål och rapsodling. SFO och LRF har skickat in en dispensansökan.

Anneli Kihlstrand, vd SFO, berättar att de tillsammans med LRF har lämnat in en dispensansökan gällande förbudet. Om man får ett ja, får man litet andrum inför nästa år, annars blir det en akut situation för svenska raps- och kålodlare. Foto: Carolina Wahlberg
Tisdagen den 23:e juni lämnade SFO och LRF tillsammans in en dispensansökan till Kemikalieinspektionen gällande förbudet mot Butisan top och Nimbus CS.

– De har nu tre veckor på sig att svara, men jag hoppas att de svarar snabbare än så. Vi måste veta, för vi ska snart så höstraps, säger SFO:s vd Anneli Kihlstrand, när Jordbruksaktuellt träffar henne på Borgeby Fältdagar.

Om KemI säger ja till dispensansökan är en säsong räddad, menar hon och påpekar att de flesta redan har köpt Butisan och Nimbus, såväl som utsädet.

– Får vi ett nej, då har vi en oerhört akut situation. Den är mer än akut om man tänker på kålodlingen, vi raderar nästan en grönsaksodling i Sverige, vilket är tragiskt.

FLER KÖRNINGAR ÄR ETT ALTERNATIV

För rapsen finns det fler möjligheter, men smakar det så kostar det.

– Tänker vi på rapsen, finns det ett antal preparat att ta till. Det finns Centium som man kör på hösten, kombinerat med Kerb och Matrigon. Då får man köra både på hösten och våren, man får fler körningar och ökade kostnader för preparat. Men man löser de flesta ogräsen. Det är vår plan B.

Att tillämpa noll dagars anstånd är nytt från KemI:s sida.

– Det går inte att existera med så dålig framförhållning och det är där vi vill lobba och påverka politiker. Det är en himmelsvid skillnad på att ha en planeringshorisont på ett eller två år och att bara stå inför faktum att det är borta. Vi tror att Sverige gör en onödigt rigid tolkning av det här med anstånd, säger Anneli, och fortsätter:

– Folk är jätteoroliga och det är många som ringer och frågar om det verkligen är sant.

Om det skulle bli ett nej från KemI, utgår Anneli ifrån att det blir ett återtag av alla produkter som lantbrukare har köpt. Så får leverantören, BASF, stå för det ekonomiska och sälja produkten på en annan marknad.

TUFFT REGEL-ÅR FÖR RAPSODLARE

Rapsen har haft ett tufft år regelmässigt. Först ut var förbudet mot Neonikotinoider, som minskade odlingen av vårraps markant och nu detta förbud.

– Vi måste ha våra omväxlingsgrödor. Vad gör vi om vi inte har raps? Det är både Södra- och Mellansveriges avbrottsgröda på spannmål. Det finns även andra avbrottsgrödor, men där finns en begränsad marknad och så är det inte för rapsen. Det finns en jättestor efterfrågan.

Vårrapsen är i år nere på 5000 hektar och lyckligtvis är det inget högt lopptryck i år, så fälten ser bra ut.

– Jag tror att de som odlar i år kommer fortsätta. Kanske kommer vi upp i 15- till 20-tusen hektar nästa säsong, vilket fortfarande är lite. Vi tror även att höstrybsen kan öka i de norra delarna, säger Anneli, och fortsätter:

– Vi får fortsätta försöka så rapsen tidigt och göra det vi kan för att undvika loppan. Vi måste även se till att det utvecklas nya preparat, men det tar ju ett par år. Vårrapsen som blommar efter höstrapsen ger en blommande gröda under en längre tid, vilket är bra för pollinerarna.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 26 juni 2015

Kommenterarer till artikeln

Samuel af Ugglas skrev 2015-06-26 11:32:45:

Lägg ner raps och kålodlingen i Sverige. Det är mycket billigare att importera olja och grönsaker från ickefanatiska länder. "Socialen" skall ju enligt den socialistiska doktrinen inte göra skillnad på onda eller goda? Allas lika värde är ju poppis idag!

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera