Värmen kan vara dödlig för hunden

Redan i år har det inträffat fall där hundar har dött av överhettning i bilen. Även andra djur kan drabbas av värmeslag i bilen, som kan leda till bestående hjärnskador och cirkulationsproblem.

Hundar är känsligare för värme än vad människor är. Att lämna en hund i en bil kan leda till att hunden i värsta fall dör. Även ute i det fria ska hunden ha tillgång till vatten och skugga för att inte riskera att drabbas av värmeslag. Foto: Katarina Johnsson
Hundar är bra mycket känsligare för värme än vad människor är. Även vid relativt låga temperaturer kan det bli plågsamt för hunden.

– Man ska aldrig lämna sin hund i bilen. De är mer känsliga för överhettning än vi människor. Det beror på att hundens kroppstemperatur regleras genom ventilation via munnen och tungan. Därför behöver de frisk luft i större utsträckning. När hunden börjar flåsa, hyperventilera eller verkar stressad så ska man vara vaksam. I extrema fall kan djuret få blå tunga, en konsekvens av dålig cirkulation i kroppen, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Om man ser en hund som sitter och lider i en bil, får man enligt lag ta till nödvärn och slå in rutan. Om situationen är mindre akut bör man kontakta polis som kan hantera ärendet. En hundägare som lämnar sina djur i en varm bil, kan åtalas för djurplågeri.

Även under bilfärden är det viktigt att man tänker på hunden genom att undvika att köra mitt på dagen när det är som varmast. Genom att ta pauser och rasta hunden förbättras även cirkulationen och då minskar risken för överhettning.

Om hunden skulle få värmeslag behandlas det såhär:
  • Kyl hunden med kallt vatten på huvud och kropp, lägg kalla våta handdukar i hundens armhålor och linda in trampdynorna. Byt handdukarna ofta.
  • Ge hunden vatten att dricka och massera benen för att underlätta cirkulationen.
  • När kroppstemperaturen sänkts till ungefär 39,5 grader ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.
  • Ta hunden till veterinär vid akuta fall då den ofta behöver få dropp. Veterinären tar även blodprov för att bland annat kontrollera lever- och njurfunktion

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades söndag den 05 juli 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste