Sverige springs ifrån efter att mjölkkvoterna släppts

Efter att mjölkkvoterna släpptes fria i EU den första april i år, visar statistiken vad som skett i mjölksektorn i olika länder. Till skillnad från Sverige, har flera EU-länder kraftigt växlat upp sin mjölkproduktion.

Förändring av mjölkleveranserna i EU mellan april-maj 2015, jämfört med samma period 2014. Källa: Eurostat, FEGA, AGEA

Som bilden ovan visar har den svenska mjölkmängden sjunkit med en procent, om man jämför perioden april-maj 2015 med samma period året innan.

Andra länder som backat är Rumänien (-8,7%), Cypern (-4,5%), Estland (-4,4%), Kroatien (-3,1%), Grekland (-2%), Österrike (-0,8%), Frankrike (-0,2%) och Lettland (-0,1%).

Övriga länder i EU har en stigande mjölkinvägning månaderna direkt efter kvotfriheten. Mest utstående är Ungern, som ökat med 7,2 procent, samt Irland som ökat med hela 11 procent. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 10 augusti 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera