Kverneland Fast Bale stannar aldrig

En av höjdpunkterna vid Kvernelands pressträff i Prag, var demokörningen av företagets kontinuerliga kombipress med fixkammare, Kverneland Fast Bale. Enligt företaget ökar Fast Bale produktiviteten avsevärt.

Non-stop-pressen Kverneland Fast Bale kommer lanseras under kommande år, först som en begränsad förserie och sedan i full produktion. Foto: Vilhelm Ektander
Samtidigt som första balen skickas bakåt, har tillverkningen av nästa redan påbörjats. I Sverige kommer Fast Bale med stor sannolikhet säljas under Kvernelands varumärke, medan det kommer stå Vicon på maskinerna i andra marknader. Foto: Vilhelm Ektander

Kverneland Fast Bale är konstruerad med två kammare, en främre och en bakre, efter varandra, vilket innebär att en ny bal kan påbörjas samtidigt som den första balen färdigställs samt plastas in. Tack vare detta behöver ekipaget inte stanna upp, utan kan köra vidare non-stop. Följderna av detta blir en väsentlig produktivitetsökning.

– Enligt våra tester klarar Fast Bale av att producera upp emot 100 balar i timmen, säger Tim Comer, som är produktansvarig för balpressar på Kverneland.

I den främre kammaren, som agerar förkammare, färdigställs två tredjedelar av balen. När balen uppnått förinställd densitet styrs materialflödet över till den bakre kammaren, där pressningen fortsätter. Därefter öppnas förkammaren så att den påbörjade balen kan färdigställas till önskad diameter. Maximal diameter är 1,25 meter. När balen är färdig styrs materialflödet in till den främre kammaren igen och produktionen av en ny bal startar. I samband med detta nätas den första balen in samt skickas bak till inplastarbordet. På inplastarbordet plastas balen in, för att sedan tippas av försiktigt på marken.

– Faste Bale kommer bli superintressant för den svenska marknaden. Tack vare att den kan köra non-stop utan att stanna ökas effektiviteten avsevärt, säger Mats Tykesson, som är vd för Kverneland Skandinavien.

Till nästa år kommer en begränsad förserie av Kverneland Fast Bale nå marknaden och går allt enligt planerna ska serieproduktionen påbörjas till 2017.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 24 augusti 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste