Arla satsar på Västafrika

Genom två nya joint-venture företag i Senegal och Nigeria ska Arla fortsätta sin expansion och etablering i Västafrika. De lokala aktörerna Attieh Group och Tolaram ska stå för distribution av Arlas produkter.

Målet är att öka den årliga omsättningen söder om Sahara från 90 miljoner euro till 460 miljoner år 2020. Detta ska göras genom försäljning av mjölkpulver och mjölk, i sinom tid ska även smör och ost ingå.

Etablering i Nigeria

Arla finns redan i Nigeria och har en omsättning på 80 miljoner euro. Hittills har affärerna baserats på olika distributionsavtal men genom att placera all verksamhet i det nya joint venture-företaget med Tolaram Group räknar man med att öka omsättningen till 240 miljoner euro 2020.

- Nigeria är en av de största marknaderna för mejeriprodukter i Afrika. För att lyckas i Afrika måste vi lyckas i Nigeria. Befolkningen växer med två till tre procent per år, och människorna är unga, ambitiösa och allt mer välutbildade. Detta gör Nigeria till en perfekt marknad för Arlas strategi i Afrika. Vi förväntar oss att det nya joint venture-företaget startar sin försäljning på marknaden i september, säger Steen Hadsbjerg, chef för Arlas verksamhet i Afrika, söder om Sahara, i ett pressmeddelande.

Den nya joint venture-företaget i Nigeria kommer att heta TG Arla Dairy Products LFTZ Entreprise och ägas till 50 procent av Arla och till 50 procent av Tolaram Group. Företaget kommer att ansvara för paketering, marknadsföring, försäljning och distribution av Arlas produkter i Nigeria

Nya i Senegal

I dagsläget har inte Arla någon försäljning i Senegal men räknar med att den ska öka till 32 miljoner euro i och med det nya samarbetet med Attieh Group. Det nya venture-företaget heter Arla Senegal SA och ägs till 75 procent av Arla och 25 procent av Attieh Group. Företaget ska sköta paketering, marknadsföring, försäljning och distribution av Arlas produkter i landet och väntas vara igång vid årsskiftet.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 31 augusti 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera