Polisens tips till bönder på väg
Balar som inte är fastspända och läckande spannmålsvagnar är relativt vanligt i trafiken och kan orsaka allvarliga olyckor. Vad är det för regler som gäller när man framför lantbruksfordon i trafiken och vad ska man tänka på?
På landets vägar finns det lantbrukare som är riktigt duktiga i trafiken, men det finns även de som sköter sig sämre. Här kommer tips från Patrik Gunnarsson som är bilinspektör på polisen i Kristianstad och jobbar mycket med tung trafik och lantbruksfordon.
Undvik spill
– Något man är dålig på inom lantbruket är lastsäkring. Spannmålsvagnarna är inte alltid helt täta, vilket innebär att spannmål läcker ut på vägen. Det i sin tur gör att väglaget blir halt och det är extra farligt för motorcyklister, berättar Patrik Gunnarsson som är bilinspektör på polisen i Kristianstad.
För att undvika att detta händer gäller det att ha koll på sina vagnar och inspektera dem inför transport. Man får inte skräpa ner vägarna och om det händer bör man se till att det sopas efteråt. Kan man inte göra detta själv får man höra av sig till trafikverket trafikledningscentral.
– Jag tror inte man riskerar böter för att man hör av sig om spillet, men det är möjligt att man får betala kostanden för att rengöra vägen, säger Patrik.
Leriga däck är också en bov när det kommer till att smutsa ner och göra vägbanorna hala. För att undvika detta bör man försöka köra av leran på enskild väg innan man ger sig ut i trafiken.
Tappa inte last
Överlastning är inte enda problemet när det kommer till frakt av balar. Förankring är ett annat problem. Lasten ska vara så väl förankrad att den ska sitta kvar om man tippar vagnen åt båda håll.
– Ertappas man med dåligt förankrad last blir det böter och eventuell körkortsåterkallelse men man får inte heller fortsätta färden förrän förankringen är tillfredsställande.
Bristfällig förankring, utan att man tappar last, är ett brott som kan leda till att körkortet dras in och böter. Sverige ligger långt fram när det gäller lagar om förankring av last och det är även något som kommer i andra länder.
Bromskontroll
Slarv med bromsarna är också något som förekommer. Om man blir stannad i en kontroll ser polisen ofta över bromsarna på ekipaget.
Den totala bromsverkan på fordonskombinationen ska uppgå till minst fyra meter per sekundkvadrat, (som jämförelse är samma krav för en personbil 5,0 meter per sekundkvadrat och fungerar bromsarna optimalt på personbilen presterar dom oftast cirka åtta meter per sekundkvadrat). Om man har en obromsad vagn får den väga högst lika mycket som den dragande traktorn.
LGF-skylt
Generellt sett är folk duktiga på att använda LGF-skylt. Saknar man den, kan man få åka raka vägen hem och åtgärda det, händer det igen kan det bli konsekvenser.
– Om man kör med kopplat redskap ska man se till att LGF-skylten på traktorn syns, annars får man sätta en på redskapet också, säger Patrik.
Rätt koppling
Ett annat kritiskt moment är sammankoppling av traktor och släp. Kopplingen måste vara tight och får inte glappa mer än fem millimeter. Om man har en för stor ring, får man helt enkelt investera i en adapter så att kopplingen passar.
Något annat som man som polis ser, är överlastning, speciellt när det gäller ensilagebalar. Om man har ett ekipage med en dolly och en trailer, kan man inte räkna med att kunna lasta 24 ton plus 18 ton, utan maxvikten är 38 ton.
Varningsljus
När det gäller varningsljus, är de flesta, enligt Patrik, duktiga på att använda dem vid rätt tillfälle. Enligt lagen ska man använda dem om fordonet är bredare än tre meter.
– De ska dock inte användas för att exempelvis åkalla uppmärksamhet vid korsning av väg. Vägen ska endast korsas när det är fritt och utan fara och därmed inget behov av varningsblinkers, säger Patrik.
Medtrafikanter
Hur väl man än sköter sig i trafiken, händer att medtrafikanter beter sig omdömeslöst, bland annat vid omkörningar. Därmed är det viktigt att hålla god uppsyn och försöka minimera de risker som kan uppkomma när man kör lantbruksfordon på väg.