Hallå där Åsa Odell...
Att få ökad lönsamhet inom svensk köttproduktion är den viktigaste nyckeln för att föra branschen framåt. Det menar Åsa Odell, som valts till ny ordförande för LRF Kött, efter Thomas Magnusson.
Åsa är nyvald ordförande för LRF Kött och ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse och driver ett lantbruk tillsammans med en annan familj öster om Trelleborg. Gården har 420 suggor och föder upp 7 000 slaktgrisar om året. Resterande 3000 smågrisar säljs till andra uppfödare. Företaget äger 140 hektar men bedriver växtodling på 360 och har fem heltidsanställda. Foto: Johann Norin |
Hur ser du på ditt nya uppdrag?
Vad kan du bidra med i din nya roll?
– Dels har jag varit engagerad inom slakten för många år sedan och har en erfarenhet från industrin. Vi har även grisar hemma på gården och har gått igenom både uppgång och nedgång med allt vad det innebär. Utöver det, naturligtvis med min erfarenhet och nätverk.
Vad hoppas du att LRF Kött kommer att kunna uppnå under din tid som ordförande?
– Jag hoppas att vi kan se en ökad lönsamhet och tillväxt inom samtliga köttslag.
Hur kommer man att jobba mot det?
– På fler olika sätt. Något som man redan lagt grunden för i det tidigare arbetet är att man tagit fram handlingsplaner för både gris, nöt och lamm. Handlingsplanen för gris är brett framtagen tillsammans med intressenter och aktörer i hela värdekedjan som, handeln, slaktsektorn Sveriges Grisföretagare, hushållningssällskapet, djurhälsovården med flera. Man har punktat upp vad man behöver jobba med och gör det systematiskt, berättar Åsa och fortsätter:
– Grundjobbet är gjort och nu gäller det att se till att det genomförs. Det handlar bland annat om arbete med innovation, produktutveckling, rena konkurrenskraftsfrågor, export, kostnadseffektiva stallar, hur man får ner dödligheten och så vidare. Samtidigt är det är jätteviktigt att man också funderar över den starka efterfrågan som vi känner på svenskt kött i dag, hur vi kan ta tillvara på den nu och framåt. Intresset för svenskt kött är väldigt viktigt och där har märkningen ”Svenskt kött” positionerat sig på ett effektivt sätt.
– En annan utmaning är mjölksektorn, om antalet mjölkkor minskar, får vi även färre kalvar och en minskad produktion av svenskt nötkött.
Hur mycket kommer du jobba med LRF nu när du är både vice förbundsordförande och ordförande för LRF Kött?
–De räknar inte med mig hemma gården i alla fall, skojar Åsa. När jag är hemma jobbar jag gärna naturligtvis och jag är hemma så ofta jag kan. Jag är dock förtroendevald och då får arbetet ta den tid det tar. I Stockholm är jag allt ifrån en dag i veckan till tre, men jag jobbar mycket hemma vid datorn och i telefon, säger Åsa och utvecklar resonemanget kring arbetstiden:
– Vi uttrycker det som att vi är en arbetande styrelse. LRF är både en folkrörelse och en medlemsorganisation, men har också affärsdrivande- och finans verksamhet. I folkrörelsen och medlemsleden är det viktigt att möta medlemmar, men även att jobba näringspolitiskt i delegationerna och utskotten där vi möter tjänstemännen i gränslandet mellan det operativa och strategiska.