Hon ska leda ny svenskmärkning

Tidigare i våras rapporterade Jordbruksaktuellt om den nya svenska ursprungsmärkning som är på väg att införas för ett brett sortiment av varor. Nu står det även klart vem som ska leda det nya bolaget Svenskmärkning AB.

Maria Forshufvud har under de senaste åren varit med och utvecklat märkningen Svenskt Kött till det den är idag. Foto: Svenskt Kött
Ny vd för det nya bolaget Svenskmärkning AB blir Maria Forshufvud, som i dag är vd för branschorganisationen Svenskt Kött.

– Maria har drivit och utvecklat märket Svenskt Kött till det starka varumärke som det är idag. Maria har dessutom lång erfarenhet och ett stort kontaktnät inom hela livsmedelssverige, något som kommer behövas när nu svenskmärkningen ska breddas, säger Karin Brynell, som är det nya bolagets styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Ägarna bakom Svenskmärkningen AB är Svensk Dagligvaruhandel, Livsmedelsföretagen och LRF. Enligt organisationen är den nya frivilliga svenskmärkningen livsmedelsbranschens svar på konsumenters ökade efterfrågan på svensk mat och dryck. Det är också branschens bidrag till det pågående politiska arbetet att stärka svensk livsmedelsproduktion och konsumtion.

– När en majoritet av konsumenter anger att de föredrar att köpa svenska livsmedel är det onekligen ett stort uppdrag att få vara med och utveckla en ny breddad svenskmärkning till dem. Jag är också övertygad om att märkningen kommer bidra till att stärka och utveckla marknaden för svenska råvaror, säger Maria Forshufvud.

Kriterierna för att en vara ska få bära Svenskmärkningen är:

  • För rena jordbruksprodukter, exempelvis grönsaker, gäller att odlingen ska ha skett i Sverige. Det gäller även bearbetade livsmedel med bara en ingrediens, exempelvis vetemjöl.
  • Allt kött ska komma från djur födda, uppväxta och slaktade i Sverige. Kriterierna för svenskt ursprung blir därmed striktare och tydligare än motsvarande kriterier i den obligatoriska ursprungsmärkningen på EU-nivå.
  • I färdigrätter och andra produkter med mer än en ingrediens, skall minst 75 procent av innehållet ha svenskt ursprung. Kött, ägg och mjölk ska dock alltid ha 100 procent svenskt ursprung, även då de ingår som ingredienser i en produkt.
  • För alla typer av livsmedel ska samtliga steg i produktionen, inklusive förädling och förpackning, ha skett i Sverige för att svenskmärkningen ska få användas.

Den satta ambitionen är att konsumenter ska hitta svenskmärkningen på produkter i butikshyllorna så snart som möjligt.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 17 september 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste