Arnes gäng satsar på ekokyckling
På Lilla Tostebo tror man starkt på framtiden och på ekologiskt. Därför väljer nu Arne Svensson, Björn Wennberg och Angelica Palmgren att satsa på uppfödning av ekologiskt kycklingkött i ett helt nybyggt stall.
Liten som ska bli stor. I kycklingstallet i Lilla Tostebo finns i skrivande stund 4 800 kycklingar av rasen Rowan Ranger. Vid insättning som dagsgamla vägde kycklingarna 50 gram, vid Jordbruksaktuellts besök tre dagar senare vägde de 89 gram. När de är tio veckor gamla ska de slaktas. Målet är att slaktvikten ska ligga mellan 2,0 och 2,2 kilo.Foto: Carolina Wahlberg |
– Man är väl lite framåt. Jag är nog en sådan där early adopter, eller vad det heter, säger Arne skämtsamt.
Kanske är det föga förvånande att det är just Arne och hans gäng som nu satsar på en helt ny nisch inom kycklinguppfödning; Reko kyckling.
Team Tostebo Arnes gäng står det på Angelicas t-shirt. Team Tostebo består av Arne Svensson, bonus-sonen Björn Wennberg och hans sambo Angelica Palmgren. – Det är mycket tack vare ungdomarna som vi valt att satsa på det här. Vi kompletterar varandra bra. Angelica står för noggrannheten, säger Arne. |
Stor efterfrågan
Reko kyckling är ett nytt koncept, tänkt att möta den allt större efterfrågan som finns på ekologiskt kycklingkött. Verksamheten är KRAV-certifierad och köttet kommer att säljas både i butik och på restaurang. Arne hoppas dessutom på att det ska finnas möjlighet att sälja direkt från gården framöver.
I inledningsskedet är det fyra gårdar som är anslutna till konceptet och tillsammans kommer de att föda upp 200 000 kycklingar varje år.
– I Sverige konsumeras 84 miljoner kycklingar varje år, så det här är en väldigt liten andel. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå bra, säger Arne, som redan fått förfrågningar från restauranger som vill köpa köttet.
Mellan verandan och rastgården har man sått rader av raps som nyss kommit upp. Tanken är att rapsen när den vuxit upp ska bilda små korridorer för kycklingarna att gå i. – Vi har sått så glesa rader att det ska gå att rensa ogräs mekaniskt in emellan dem, berättar Arne. |
Nybygge istället för ombygge
När idén om uppfödning av ekokycklingar på Lilla Tostebo först dök upp skissade man på att bygga om de gamla grisstallarna för kyckling. Snart insåg man dock att det inte skulle bli bra och valet föll istället på ett nybygge.
– På så vis fick vi en bättre placering av stallet och vi kommer kunna utnyttja markerna runt omkring optimalt till hagar, berättar Arne.
Stallet består av fyra avdelningar som vardera rymmer 4 800 kycklingar. Två av avdelningarna kommer att fungera som mottagning. Där vistas kycklingarna i tre veckor, innan de flyttar ut i en av de två tillväxtavdelningarna, där de kommer att bo i sju veckor. I anslutning till tillväxtavdelningarna ligger veranda och hage.
Som säkerhet inför investeringen har Reko gett ett treårigt fastpriskontrakt på kycklingarna.
Längs båda långsidorna på kycklingstallet förbereds det som ska bli kycklingarnas veranda. Utanför varje veranda ska det hägnas in en två hektar stor rastgård som ska inredas med buskage och annat som kycklingarna kan gömma sig i. – De har inte direkt torgskräck, men de är genetiskt programmerade till att ta skydd från exempelvis rovfåglar, berättar Arne, som tror att kycklingarna lär välja att gå ut när vädret tillåter, och stanna inne eller på verandan resten av året. |
Konsument-
vänligt
Bygget började i maj, och fortfarande är vissa delar av stallet en byggarbetsplats.
– I söndags när kycklingarna kom var vi inte helt klara med avdelningen där de skulle in, så lastbilen fick vänta. Vi har ju aldrig gjort det här förut. Men det gick bra ändå, berättar Björn Wennberg, som är Arnes bonus-son och delaktig i företaget.
Huvuddragen i stallet har ritats av experter på området.
– När det gäller detaljer och utformning av serviceutrymmen har vi varit med och bestämt, berättar Angelica Palmgren, Björns sambo.
En smart detalj i stallet är att det finns fönster så att man kan se kycklingarna från ett av serviceutrymmena. Tanken är att Lilla Tostebo ska kunna ta emot intresserade konsumenter och visa upp hur kycklingarna bor. Ett av fönstren sitter nära golvet och är på så vis barnanpassat.
Arne Svensson har drivit Lilla Tostebo sedan början av 80-talet. Han beskriver sig själv som en entreprenör och sist ut i raden av satsningar är ett nybyggt kycklingstall för uppfödning av ekologiska kycklingar. – Jag ville göra något riktigt bra innan pensioneringen, säger Arne. |
Klapp på axeln
Varför Arne, Angelica och Björn valt att satsa på just ekologiska kycklingar och inte konventionella beror till stor del på att Arne brinner för ekologiskt. Bidragande är även Angelicas intresse för kost och hälsa.
– Eko ligger i tiden och folk bryr sig allt mer om vad man stoppar i sig, menar Angelica.
Flertalet av granngårdarna har samma inriktning, men då framförallt inom mjölkproduktion och köttdjursuppfödning.
– Nu har ekologiskt blivit accepterat. För tio år sedan fick man en spark i baken när man berättade att man odlade ekologiskt. Nu får man istället en klapp på axeln, säger Arne och fortsätter:
– Förut hade KRAV väldigt krångliga regler som var svåra att följa. Nu är det enklare och det verkar som att man tar hänsyn till att det måste fungera i praktiken när reglerna sätts och kontrollerna utförs.
Just nu äter kycklingarna ett KRAV-godkänt färdigfoderkoncept som köps in. Under uppfödningsperioden används tre olika foder; startfoder, tillväxtfoder och slutgödningsfoder. Tanken framöver är dock att man ska kunna utfodra kycklingarna till viss del med gårdens eget vete.
– För tillfället ligger en stor del av arealen i vall, men sedan vi ska odla upp en del med vete istället. Ska vi kunna ge vetet till kycklingarna krävs det dessutom tork- och lagringsmöjligheter. Vi har inget sådant alls nu. Det får väl bli nästa projekt, säger Arne och fortsätter:
– Det är ständig utveckling som gäller.
Det första köttet från Reko-konceptet beräknas finnas i butik vecka 40.
Lilla Tostebo
Ägs av: Arne Svensson
Drivs av: Arne tillsammans med bonus-sonen Björn Wennberg och hans sambo Angelica Palmgren.
Var: Nära Nykil utanför Linköping.
Växtodling: Brukar omkring 120 ha, allt ekologiskt, just nu framförallt vall.
Kycklingar: 50 000 Reko kycklingar per år.
Lamm: 22 tackor, lammköttet säljs via gårdens egna köttlådor.
Övrig verksamhet: Förser både gården och närliggande byar med flis för uppvärmning. Äger och hyr ut lägenheter.
Text
Emma Sonesson
emma@ja.se
Foto
Carolina Wahlberg
carolina@ja.se