Jätteräkor i tillväxt hos Findus

De första jätteräkorna är nu på plats i de nybyggda bassängerna i Findus anläggning i Bjuv. Den första kullen hållbart producerade räkorna väntas vara klar i december och då kommer de erbjudas till ett utvalt antal grossister och restauranger.

Jätteräkorna är på plats i Findus nya odling i Bjuv. De är hållbart producerade, något som är unikt på marknaden då jätteräkor ofta produceras under tveksamma förhållanden, med mycket antibiotika och på bekostnad av miljön. Foto: Findus

Henrik Hjalmarsson, vd Findus: Foto: Findus

 – Ambitionen från både oss och vår samarbetspartner Vegafish är att utveckla satsningen på odling av jätteräkor i Bjuv. Detta är en odlingsmetod som ger klimatsmarta jätteräkor, något som är unikt på marknaden. Framöver kan det även bli aktuellt att odla andra arter av fisk och skaldjur på detta sätt, säger Henrik Hjalmarsson, som är vd för Findus, i ett pressmeddelande.

Anläggningen i Bjuv är den första i sitt slag i världen. Poolerna kommer att värmas upp med spillvärme från Findus lokala biogasanläggning och håller en temperatur om 30 grader.

Ynglen kommer från odlingar i Florida och räkorna kommer att utfodras med fiskrens från Findus fabrik samt med rester från ärtskörden. I detta skede omfattar odlingen 3000 kvadratmeter vattenyta, men kan komma att utvecklas i framtiden.
 
Det är samarbetspartnern Vegafish som kommer att driva odlingen och Findus kommer att sköta infrysning och försäljning under eget varumärke.

Detta är det första konkreta initiativet som förverkligas inom Findus vision ”Food Valley of Bjuv”, en mötesplats för entreprenörer och innovatörer för att skapa framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 25 september 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Traktorers utveckling och funktionerna vi inte tänker på att vi använder

Krönika: Sedan den första traktorn började att tillverkas i slutet på 1800-talet så har maskinen utvecklats på många olika sätt för att följa med utvecklingen i de agrara näringarna. Självklart i framför allt motoreffekt och växellådor men samtidigt har även ett intensivt arbete pågått med olika funktioner för att förbättra förarkomfort, effektivitet, säkerhet och design.

 

Kommentera