Stort möte kring kyckling

I början av oktober samlades 150 representanter från EU:s matfågelorganisation AVEC på ett möte i Stockholm. Även om kycklingbranschen har medvind finns det stora utmaningar kring import från tredje land.

Sverige var värd för EU:s matfågelorganisations - AVEC:s möte i Stockholm. Djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning, frågor där Sverige ligger i framkant, belystes under mötet. Foto: Sven Persson/swelo.se

- Drygt 25 procent av kycklingbröstfilén som konsumeras inom EU är importerad från länder utanför unionen. Importen av kyckling är större än importen av något annat köttslag inom EU. Ofta från länder som har en helt annan kvalitet både när det gäller djuromsorg och livsmedelskvalitet än vi har här. För att kunna behålla en produktion inom EU krävs att det ställs samma krav på den importerade kycklingen, sa Paul Lopez, ordförande för AVEC, i ett pressmeddelande.

Frihandelsavtalet med USA och oron för klordoppad kyckling var ett ämne som togs upp under mötet.

Sverige i framkant

Den svenska branschorganisationen Svensk Fågel var värd för mötet. Frågor som de lyfte upp på agendan var djurvälfärd, djurhälsa och låg antibiotikaanvänding. Frågor där Sverige ligger längre fram än många andra EU-länder.

- Det är viktigt och givande för hela den europiska matfågelbranschen att vi kan träffas och diskutera de möjligheter och utmaningar som finns. Den svenska matfågelbranschen har gjort en tuff resa och idag kan vi vara riktigt stolta över vår kyckling och kalkon. Nu ligger utmaningen i att även få EU att göra samma resa, trots det hårda trycket från lågprisimporten, sa Maria Donis, vd på Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

2020 kommer kycklingköttet att gå om fläsköttet enligt en global prognos. 2014 ökade konsumtionen i Sverige med 13 procent.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste