40 procent går på diet

Intresset för vad man äter växer allt mer i Sverige. Enligt en ny undersökning som Demoskop utfört åt Livsmedelsföretagen följer fyra av tio svenska minst en diet. Vegetariskt och laktosfritt är vanligast.

Allt fler svenskar går på någon typ av diet. Den största andelen som valt att göra det äter vegetariskt. Foto: Thinkstock
– Alltfler går sin egen väg när det gäller synen på vilken mat som är mest hälsosam. Kostvanorna blir alltmer fragmentiserade, många väljer att kombinera flera olika dieter. Och konsumenterna är villiga att betala mer för mat som upplevs hälsosam, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist, i ett pressmeddelande.

 

Vegetariskt är det vanligaste, en av tio försöker äta vegetariskt och i åldern mellan 16 och 39 är det två av tio.

Resultat andel som försöker följa en diet, 214 års resultat inom parentes. (i.u=inte med i undersökningen)

Laktosfritt: 10% (i.u)

Vegan/vegetarian: 10% (7%)

LCHF:  7% (4%)

Viktminskningsprogram: 6% (6%)

Glutenfritt: 6 % (i.u)

5-2-dieten: 5% (11%)

GI: 5% (5%)

Lågfettsdiet: 5% (4%)

Raw-food: 2% (i.u)

Annan diet: 5% (5%)

I undersökningen intervjuades 1 387 personer baserat på slumpmässigt urval. Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 oktober 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera