Arbetskläder för kvinnor

Johanna Söderström blev irriterad över att det fanns så lite arbetskläder anpassade för kvinnor. Med en bakgrund som skräddare tog hon tag i problemet och utvecklade arbetskläderna Operose. För ett par veckor sedan lanserade hon också arbetskläder för gravida, vilket visade sig bli en succé.

– Många tror att det räcker att färga dem lite rosa så är de tjejiga. Det är en förlegad syn tycker jag. Det finns absolut dem som vill ha rosa och blommor, det förnekar jag inte, men bara för att man är tjej så gillar man inte det automatiskt. De flesta är bara sådana som jag som gillar att jobba. Det ska funka och om det är snyggt är det en bonus. Men det är inte där som fokus ska ligga, säger Johanna Söderström, som står bakom företaget Operose som gör arbetskläder för kvinnor. Foto: Jessica Söderström
– Jag ville göra det som ett statement. Att gå ytterligare ett steg. Nu för tiden arbetar man långt in i graviditeten, säger Johanna Söderström. 

Många har tidigare fått ha herrkläder och resorsnodd under magen, vilket inte varit optimalt. Enligt Johanna finns det bara ett märke till som har gjort arbetskläder i en hängselbyxmodell som gravida kan ha.

Stort behov

– Jag gjorde inte så många, men de har redan tagit slut. Det verkade verkligen finnas ett behov! Mycket mer än jag trodde, skrattar Johanna, och berättar att nya beställningar är på gång.

Hon har en bakgrund inom klädbranschen, men började allt mer intressera sig för att renovera och måla. Detta i kombination slog upp hennes ögon för bristen på bra arbetskläder för tjejer.

–  Jag tyckte att det var på tiden att tjejer också kan få jobba i bra kläder, säger Johanna, och fortsätter:

– Det är ingen som ifrågasätter varför det inte finns bra arbetskläder för tjejer. Men när det gäller allt annat så skulle man inte förvänta sig att tjejer går omkring i herrkläder.

Bra passform

En bra passform är a och o. För att ta fram den perfekta byxmodellen tog Johanna hjälp av tjejer som jobbade inom olika arbetaryrken, såsom bland annat målare och veterinär. De fick testa byxorna och komma med förslag på förbättringar för att passformen skulle bli så bra som möjligt.

Företaget har blandade kunder inom handelsträdgårdar, stora byggföretag, målare, veterinärer och jordbrukare. Foto: Johanna Söderström
De färgade byxorna består av 100 procent bomull och på utvalda delar av byxan finns det svart slitstark stretch, som bland annat går upp bak i svanken så att den hålls varm. Stretchen gör även att man inte behöver oroa sig för att byxorna ska åka ner när man sitter på huk, berättar Johanna.

Bättre kontroll

Produktionen av kläderna sker i Estland och Litauen.

– Det blir lite dyrare, men jag vill ha kontroll på både hur personalen har det på fabriken och kontroll på färgeriet. Det känns jätteviktigt, säger Johanna.

Privatpersoner kan handla kläderna via hemsidan, men de flesta företag beställer via order direkt genom henne. Företaget har och ett showroom i Stallarholmen som ligger mellan Strängnäs och Mariefred.

– Nu den sista tiden har det verkligen rasslat till. Jag vet inte hur jag ska hinna med allt. Men det är angenäma problem, säger Johanna.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 15 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera