Från svinstall till ost och mjölk i lösvikt

Monica Bondeson ville göra något med det gamla förfallna svinhuset hemma på gården. Lösningen blev ett mejeri och i gårdsbutiken säljs nu ost samt mjölk och yoghurt i lösvikt, alltsammans ekologiskt.
 – Det känns som att en dröm har gått i uppfyllelse, säger Monica Bondeson.

”Jag ville göra något med svinhuset som bara stod och förföll. Så det blev ett mejeri.”
Det lilla gårdsmejeriet Skrea ost i utkanten av Falkenberg har blivit en lokal succé. Efterfrågan på den KRAV-certifierade osten är så stor att lagret töms i rask takt. Inte bara privatpersoner hittar hit, utan även de lokala restaurangerna.

Monica Bondeson ser över sina ostar som ligger på lagring.  – Temperatur och luftfuktighet i lagret beror på vilken typ av ost jag har tillverkat, säger hon. Foto: Micael Goth
Den här opastöriserade osten kallas Marsten, döpt efter en liten ö utanför den närbelägna kusten, och lagras cirka tre månader innan försäljning. Foto: Micael Goth
– Det är väldigt roligt. Samtidigt gäller det att ligga i nu och göra mycket ost för att klara efterfrågan. Är fortfarande nybörjare och det är svårt att veta om en ost blir bra, den ska ju ligga på lagring lång tid innan man kan smaka och bedöma, så det är svårt, säger Monica Bondeson, blygsamt samtidigt som hon påbörjat arbetet med att tillverka en blåmögelost.

Här tillverkas hårdost, kittost och mjukost. Skrea ost har elva olika sorters ost på menyn och alla har fått namn med lokal anknytning. Exempelvis Kattegatt Blå efter havet och Marsten, som är döpt efter en liten ö utanför kusten.

Det hela började med att Monica Bondeson ville göra något av det gamla svinstallet på gården, som bara stod och förföll. Hon kom att gå en ystningskurs och valet föll till slut på ett mejeri.

– Jag vill lyfta fram jordbruket och öka kunskapen om hur maten kommer till. Det känns som att en dröm har gått i uppfyllelse, säger hon.

Skrea ost säljer ekologisk mjölk i lösvikt. En flaska om en liter kostar 20 kronor, varav 5 kronor avser flaskan. Men kunderna kan även ta med sig egna flaskor för påfyllning. Mjölken har en fetthalt på 4,3 procent och säljs i lösvikt. Kanske kommer i framtiden en mjölkautomat att köpas in för att i en separat och obemannad del av mejeriet ge kunder möjlighet att köpa och fylla på mjölk dygnet runt. Foto: Micael Goth

Mjölk i lösvikt populärt

Monica Bondeson startade projektet 2009 och efter byggnation slogs portarna upp 2013. Här finns nu bland annat ett rejält ystkar som köptes från Holland och som har kapacitet om 500 liter, tre ostlager som håller 5 till 12 grader i temperatur, och en avdelning för gårdsbutik. I fjol tillverkades cirka två ton ost.

– Mjukostar och blåmögelosten är väldigt populära, berättar Monica Bondeson, medan hon tillsätter löpe från kalvens mage för att få mjölken att koagulera.

Sedan en tid tillbaka är granngården, den KRAV-märkta mjölkgården Kullsgärde, delägare. Tillsammans med Monica Bondeson jobbar även lantbrukaren Niklas Harrysson från Kullsgärde med att tillverka ost och båda har utbildat sig till mejerister. De jobbar enbart med lokalt producerade ekologiska råvaror från Kullsgärde och mellan mejeriet och gården är det 600 meter.

– Det går åt cirka 600 liter mjölk i veckan till ostproduktionen, säger Niklas Harrysson.

Skrea ost har även börjat sälja mjölk och yoghurt i lösvikt. Mjölken tappas i gårdsbutiken upp på flaskor direkt till kunderna, som även kan ha med sig egna flaskor för påfyllning. Mjölken är pastöriserad men inte homogeniserad, och fetthalten ligger på 4,3 procent. Yoghurten håller sex procent fetthalt.

– Mjölk i lösvikt är väldigt populärt! Vi har stamkunder som kommer hit och fyller på och många menar att mjölken smakar väldigt bra, precis som den gjorde förr i tiden, säger Monica Bondeson.

På Kullsgärde gård finns 160 kor, med rekrytering 365 djur, som betar på saltstänkta betesmarker nära havet. De mjölkas av två stycken robotar och förutom till mejeriet, lämnas mjölk till Arla. Korna är av raserna SRB, SLB och Montbeliarde, en rödbrokig fransk mjölkras som har sitt ursprung i alperna. Kännetecken för rasen är hög avkastning i kilo fett och protein, starka ben och bra juver.

– En bra ras för osttillverkning. Men de har en stark egen vilja. Det har överhuvudtaget varit en väldigt positiv utveckling av detta med mejeriet. Vi har inte ens marknadsfört oss särskilt mycket, säger Niklas Harrysson, som fått ett stort intresse för osttillverkning.

Redo satsa fullt ut

På gården odlas allt foder utom raps. Vasslen som blir över vid osttillverkningen plöjs ned i åkrarna.

– Vi vill öka satsningen på ost. Det känns helt rätt, menar Niklas Harrysson.

Monica Bondeson trivs i mejeriet. Att hålla på med ett mathantverk ger henne mycket tillbaka. Det svåraste längs resan har varit själva byggnationen av mejeriet, eller rättare sagt planeringen.

– Det är inte så många som har erfarenhet av att rita och bygga ett fungerande mejeri. Vad behöver man, vad ska det vara för golv, lager och ventilation? Det har varit väldigt mycket att tänka på, menar Monica Bondeson.

Ännu arbetar hon deltid vid Skatteverket i Göteborg, men vill ta steget fullt ut för att leva på detta.

– Det är målsättningen och det är väl ett bra tillfälle att göra den satsningen nu när det är sådan ruljangs. Folk gillar uppenbarligen produkterna, så jag är redo att satsa fullt ut, säger Monica Bondeson.

Micael Goth

Frilansjournalist

Artikeln publicerades lördag den 31 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Mjölkbonde - att vara eller att inte vara

DEBATT. Det har varit ett kaosartat år där marknaden i stort sett har kraschat. Pandemi, krig och inflation. Priserna på foder, gödning och diesel har varierat från dag till dag - ibland från timme till timme. Jag har kritiserat systemet. Politiken. Forskningen. Och även lantbrukarna. Jag har många gånger frågat mig själv om avvecklingen av vår svenska bondekår faktiskt är den utveckling lantbruket så länge har väntat på.

Kommentera