Subway väljer bort antibiotika

Den amerikanska snabbmatskedjan Subway annonserar att man vid sina 27 000 amerikanska restauranger framöver enbart kommer sälja kyckling- och kalkonkött som kommer från djur som inte har behandlats med antibiotika som är viktig för människor.

Den amerikanska snabbmatsjätten Subway väljer bort kyckling- och kalkonkött som producerats med en överanvändning av antibiotika. Foto: Subway
– Dagens konsumenter är mycket medvetna om vad de äter och vi har därmed genomfört förändringar för att möta deras efterfrågan, säger Dennis Clabby, som jobbar med inköp på Subway, till TheCattleSite.

Initiativet, som kommer att implementeras på företagets samtliga 27 000 amerikanska restauranger, ska införas från och med mars 2016. Först ut är kycklingköttet och kort därefter väntas även kalkonköttet. Rörande nöt- och fläskkött avvaktar Subway till 2025, med hänvisning till utbudet.

– En förändring av det här slaget kommer ta ett tag att implementera, speciellt då utbudet av nötkött som är uppfött utan antibiotika i USA är extremt begränsat. Vi arbetar intensivt med våra leverantörer för att få det att hända, säger Dennis Clabby.

Tidigare i år har även McDonalds annonserat att man kommer att gå ifrån kycklingkött som fötts upp med antibiotika, som är viktig för mänsklig sjukvård. Den amerikanska organisationen Natural Resources Defense Council, har varit några av de som har kampanjat för att Subway skulle följa efter McDonalds rörande denna fråga.

– Detta är en seger för både folkhälsan och för smörgåsälskare. Detta initiativ från världens största snabbmatskedja är ett stort steg framåt i det pågående arbetet för att få bort rutinmässig antibiotikaanvändning från köttet på våra tallrikar och menyer, säger Lena Brook, från organisationen, till TheCattleSite.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 26 oktober 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera