Frihandelsavtal mellan EU och Nya Zeeland diskuteras

EU och New Zeeland är på god väg att påbörja förhandlingar kring ett gemensamt frihandelsavtal. Som en början på detta träffade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström Nya Zeelands handelsminister Tim Grosner.

EU är Nya Zeelands främsta marknad för export av lammkött. En av anledningarna till att man har slagit in sig bra på marknaden är att Nya Zeeland, till skillnad från flera europeiska lammuppfödare, har möjlighet att leverera kött året om. Foto: Thinkstock

– Nya Zeeland är en nära partner till Europa som delar våra värderingar och perspektiv. Jag är mycket mån om att stärka detta partnerskap genom att arbeta för ett omfattande handelsavtal, säger Cecilia Malmström, till GlobalMeat News.

Då EU är en mycket viktig marknad för rött kött för flera företag i landet, ser den Nya Zeeländska köttindustrin mycket positivt på avtalsförhandlingarna. Förra året uppgick värdet av exporten till närmare elva miljarder svenska kronor och det är främst lamm- och nötkött som exporteras.

Då man inte har ett frihandelsavtal upprättat i dag, uppgår de Nya Zeeländska kostnaderna för tullar och avgifter för att få in köttet i EU till närmare 400 miljoner kronor årligen.

– Samtidigt har redan flera av våra konkurrenter på marknaden, som exempelvis Kanada, redan upprättat frihandelsavtal med EU. Alternativt är man som exempelvis USA, redan i gång med förhandlingarna. Nya Zeeland är därmed en av de sex medlemsländer i WTO som ännu inte påbörjat förhandlingar om frihandelsavtal med EU, säger James Parsons, som är ordförande för branschorganisationen Beef + Lamb New Zealand.

Enligt uppgift från Malmström och Grosners möte avser partnerna nu att påbörja förhandlingar mellan EU och Nya Zeeland så fort som möjligt.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 05 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera