Länsstyrelsen polisanmäler vargdrabbade fårägare

Länsstyrelsen i Stockholm har i dag polisanmält de av upprepade vargattacker drabbade fårägarna på Molstabergs säteri sydväst om Södertälje.

Härmed lägger länsstyrelsen över ansvaret för djurägare att inte bara stängsla in sina djur, utan att också stängsla ute statens rovdjur. Länsstyrelsens polisanmälan avser brott mot djurskyddslagen. 

Länsstyrelsen i Stockholm menar att djuren inte i tillräcklig omfattning har skyddats från vargangrepp, vilket har orsakat ett onödigt stort lidande. På den aktuella gården, som ligger i ett vargrevir, har ett 60-tal får dödats av varg i hela sju vargattacker under fem månader.

 

 

Molstabergs säteri, sommaren 2015.
Foto: Maria Törmänen

– Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid länsstyrelsen.  

Djurägarna menar att länsstyrelsens åtgärder inte varit funktionella och att varg tagit sig förbi även de sträckor där länsstyrelsens föreslagna avskräckande åtgärder vidtagits. Gårdsägarna hänvisar även till att bidraget för viltstängsel inte alls motsvarar kostnaderna för att hägna in den stora fårgårdens betesmarker. 

– Enligt djurskyddslagen har varje djurägare ett ansvar att se efter och skydda sina djur. Det blir nu polisens sak att utreda ärendet, säger Ulrika Geber.  

 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste