Gör pulver av den svenska mjölken

Sveriges största mjölkpulveranläggning finns i Vimmerby. Här producerar Arla mjölkpulver för export till fjärran länder.
 – Fördelen med pulver­mjölk är att den är så näringsrik och billig att transportera jämfört med UHT-mjölk, säger Pär Bragsjö vid Arla i Vimmerby.

Arlas pulveranläggning i Vimmerby tar emot 510 miljoner kilo mjölk per år.  – I princip är vi uppe på maximal nivå, men vi ska inför framtiden nu ansöka om ett nytt tillstånd som ligger på 850 miljoner kilo mjölk per år, säger Pär Bragsjö, produktions- och teknologiutvecklingschef vid Arla i Vimmerby. Foto: Micael Goth
Väldiga fönster och skinande ytor. Långa, breda korridorer och säkerhetskontroll. Den stora anläggningen ger en känsla av att befinna sig på en flygplats.

Mjölken transporteras genom anläggningen via ett stort antal rör.
Men platsen är Arlas pulveranläggning i småländska Vimmerby, den största av sitt slag i Sverige. Anläggningen byggdes 2004 och är en av Arlas modernaste anläggningar. Här tar Arla emot 510 miljoner kilo mjölk per år från gårdar inom en radie på 20 mil från anläggningen.

– Fabriken producerar helmjölks- och skummjölks­pulver som tillverkas i olika kvaliteter. Till ett kilo pulver går det åt mellan åtta och tio kilo mjölk, säger Pär Bragsjö, produktions- och teknologiutvecklingschef vid Arla i Vimmerby.

”BILLIGT OCH NYTTIGT”

Totalt arbetar 80 personer på Arlas pulveranläggning i Vimmerby. Under kvällar och helger kan produktion och förpackning skötas av ett fåtal medarbetare, berättar Pär Bragsjö.
Processen är helt automatiserad och datorstyrd. När mjölken kommer till anläggningen vägs den, och därefter väntar pastörisering och fettstandardisering. Mjölken separeras sedan från vattNET i en torkanläggning, vilket gör den till mjölkkoncentrat som därefter spraytorkas i ett torn genom att varm luft tillsätts.

Då faller små, små droppar ned från tornet och i luften på väg ned torkar dropparna och blir till torrmjölk när de landar.

När pulvret är kontrollerat och godkänt lastas det i säckar och transporteras till Helsingborg för att därefter leta sig ut i världen sjö­vägen. Ungefär 95 procent av det som produceras i Vimmerby exporteras till fjärran länder, Främst till Oman, Kina, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Afrika.

Enligt Arla behövs pulver­produktionen eftersom all Arlas mjölk inte har avsättning i Sverige och mejerivaror efterfrågas allt mer där medelklassen växer.

Torrmjölk från Arlas anläggning i Vimmerby. Färgen är mer gul än vit och smaken är annorlunda för den som är van vid färsk mjölk.
– Fördelen med pulvermjölk är att den är näringsrik och billig att transportera i jämförelse med UHT-mjölk. I en del av mjölkpulveret har grädden ersatts av vegetabiliskt fett för att vi ska få ned priset än mer, samtidigt som detta hjälper till att täcka efter­frågan av svensk grädde, berättar Pär Bragsjö.

STÖRNINGSFRI PRODUKTION

Att hålla en störningsfri produktion är den största utmaningen på anläggningen. Genom att systematiskt arbeta med driftsproblem och genast söka upp roten till problemet har produktionen hela tiden stabiliserats.

– Det finns inte tid för stopp då produktionen är tät. Vi kan ha 50 mjölk­bilar med släp som passerar genom vår anläggning under ett dygn, säger Pär Bragsjö.

På lagret finns förpackningar med pulvermjölk om 25 kilo eller storsäck upp till 1 000 kilo. På bilden jobbar en truck mellan de stora säckarna med mjölkpulver som ska transporteras ut i världen.

PÅVERKAR MJÖLKPRISET

Priserna på helmjölkspulver har sedan 2014 fallit globalt med över 50 procent och dragit med sig hela marknaden nedåt.

– Efterfrågan har minskat. Kina köper mindre då de har välfyllda lager, medan Ryssland har handels­embargo på mejeriprodukter från EU. All denna mjölk måste ta vägen någon annanstans, samtidigt som mjölkproduktionen har ökat globalt, säger Arlas presschef, Claes Henriksson, och fortsätter:

– Även om vi alltid vill ha så bra betalt som möjligt för alla produkter handlar inte mjölkkrisen primärt om vad konsumtionsmjölken kostar. Det utgör knappt 20 procent av vad Arla säljer. Det är priserna på industrimarknaderna som just nu driver pressen på marknader över hela världen.

Hur ser Arla på framtiden kring detta?

– Man pratar om en vändning under första halvåret nästa år, men det är mycket gissningar. Mycket handlar om politik, det är svårt veta varT EU:s utrikespolitik och Rysslands bojkott tar vägen, säger Claes Henriksson.

Arlas pulveranläggning i Vimmerby

Byggår: 2004

Produktion: Tillverkar helmjölkspulver och skummjölkspulver. Cirka 95 procent går på export till olika delar av världen. Största kunden finns i Oman.

Mjölkinvägning: 510 miljoner kilo mjölk per år.

Producerad mängd mjölkpulver per år: 63 000 ton.

Antal anställda: 80.

Micael Goth

Frilansjournalist

Artikeln publicerades lördag den 21 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste