Svenskt fritt från läkemedelsrester

Livsmedelsverket hittade inga spår av läkemedelsrester i svenskt kött, mjölk, fisk, ägg eller honung under förra året. Även förekomsten av tungmetaller, miljöföroreningar och mögelgifter var låga.

Enligt Livsmedelsverkets kontroll förra året hittades inga läkemedelsrester i kött, fisk, ägg, mjölk eller honung. Foto: Thinkstock

– Det är mycket glädjande att trenden från tidigare år håller i sig. Det visar att företagarna följer reglerna för läkemedel, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Under förra året gjorde Livsmedelsverket drygt 5 000 prover på svenska levande djur och livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och honung. I kontrollerna letar man efter otillåtna halter av läkemedel, bekämpningsmedel eller miljögifter. I kontrollerna hittade man inga rester av varken läkemedel eller hormoner.

I enstaka prover av vilt hittades höga halter av bly, sannolikt från ammunition. Livsmedelsverket uppmanar till att följa deras råd angående styckning av vilt för att minimera mängden bly.

– Det finns ingen hälsorisk från läkemedel eller miljögifter för den som äter svenskt kött, fisk, ägg, mjölk och honung, avslutar Ingrid Nordlander konstaterande.

Under förra året importerades också drygt 4 000 sändningar med livsmedel till EU via den svenska gränskontrollen. Av dessa analyserades 82 prover och även dessa var fria från tungmetaller och läkemedelsrester.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det går inte att fatta fel beslut

Krönika: Brukar du tänka att det här beslutet är det optimala och sedan göra tvärtom? Nej, jag tänkte väl det. Vardagen består av många val och beslut som ska tas. En del sker medvetet och andra utan att du reflekterar över det. Vissa beslut kräver mer underlag än andra och en del går att fatta på den sköna magkänslan. Det senare behöver inte vara fel baserat på dina värderingar, men är inte optimalt i alla lägen.

 

Kommentera