Ny metod för rätt gödselgiva till raps

Att ge rapsen rätt kvävegiva på våren, kan vara en utmaning. Men nu har Svensk Raps, SLU och Jordbruksverket tagit fram en metod som gör det lättare att pricka rätt.

Genom att väga bladmassan på höstrapsen kan man uppskatta hur mycket kväve grödan behöver i vår. Foto: Lena Engström

Det gamla försöksunderlaget som legat till grund för kväverekommendationerna var gammalt och behövde förnyas. I 17 olika försöksodlingar som utförts mellan 2011 och 2014 har man jobbat för att hitta en ny metod för rekommendationer.

Den nya metoden inkluderar tre faktorer för att avgöra kvävegivan i vår:

  • Kväveupptag på hösten.
  • Förväntad mineralisering på våren och försommaren.
  • Förväntad skörd. 

För att bedöma kväveupptaget på hösten finns olika metoder.

Den lättaste är att klippa all bladmassa, nu på hösten, av den avstannade höstrapsen på en kvadratmeter och sedan lägga den i en påse och väga den. För att få ett representativt resultat bör man göra detta på tre till fyra platser på fältet. Mer information om hur man gör när man klipper och väger finns här.

Ett annat alternativ är att köra med N-sensorn som om man skulle gödsla på hösten och läsa av vad den säger om upptaget.

Om ovanstående alternativ inte är aktuella kan man göra en uppskattning av upptaget genom att titta på fyra fotografier av raps med olika kväveupptag på hösten och sedan jämför med det egna fältet.

Greppas hemsida kan man få hjälp att räkna ut vårkvävegivan utifrån informationen om höstupptaget samt uppgifter om mineralisering och förväntad skörd.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 november 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste