Väg enkelt med öronmärkning

Många ser ingen direkt nytta med öronmärkning av djur. Men med elektronisk märkning kan man skapa många tekniska möjligheter som underlättar och optimerar djur­uppfödningen. Att väga djuren trådlöst utan bemanning är en grej.

Genom att väga djuren ofta kan man optimera fodergivan och ha full koll på när slaktdatum närmar sig. Man kan spara in foder och samtidigt se till att få mest möjliga betalning för djuren, förklarar Henric Österlund som är grundare av Hencol AB. Foto: Carolina Wahlberg
Hencol OPV är ett våg­system som innebär att man placerar ut vågburar på lämpliga platser i ladu­gården eller på betet och sedan går djuren in och väger sig själva, ofta flera gånger om dagen. På detta vis kan man ha full koll på djurens viktkurva och kan förutse när enskilda individer är klara för slakt. Man kan också plocka ut sjuka djur och fodertjuvar.

Hencol OPV vann pris för årets bästa uppfinning på Elmia Lantbruk. På bilden ser man ett vågsystem för utomhusbruk som är monterat med solceller. Moroten för att locka in djuren är att det finns en vattenkopp i vågburen. Foto: Hencol

Väg enklare och säkrare

– Vi har skapat ett hjälp­medel för att nötköttsbönderna ska bli mer lönsamma. Vi tyckte att automationen och tekniken var förbluffande låg inom nötköttsproduktionen, men varför ska den ligga 40 år bakom mjölken? Det finns ingen teknisk anledning till det i alla fall, säger Henric Österlund som är grundare av Hencol AB.

Att hantera djur är riskfyllt och kanske vill man välja sina tillfällen när man ska ut i stallen och umgås med djuren. Vägning är något som inte utförs speciellt ofta manuellt och som kräver ett par personer att genomföra. Men med denna lösning kan man sitta vid datorn och se när viktkurvorna uppdateras dagligen och djuren kan i maklig takt väga sig själva utan att bli stressade. 

Den viktigaste förutsättningen för att Hencol ska fungera är att djuren är märkta med elektronisk märkning, ett så kallat RFID-chip. På så sätt identifieras djuren när de står på vågen.

– En av våra huvudkompetenser är att få lösningen att fungera i praktiken, det kommer in mycket skräpdata. Men vi jobbar med smarta algoritmer som sorterar bort det.

För att en vägning ska bli komplett krävs det att djuret står med alla fyra ben på vågplattan. Men ofta är det inte så och den data kan systemet sortera bort, så man behöver inte själv utvärdera olika data som är relevanta, utan det är redan utfört.

Hencol har nyligen inlett ett samarbete med HKScan, men ännu vet man inte riktigt vad det kommer att innebära.

– Vi kommer att ha en hel del informationsutbyte och kommunicera hur man kan utnyttja elektronisk märkning för att få bättre lönsamhet och smidigare arbete. Det finns flera vinnare, alla gynnas egentligen av att ha bättre koll på djuren, både bonden och slakteriet. Det kommer bli ett spännande samarbete, avslutar Henric.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 24 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste