DNA och elektronisk märkning

Enligt lag ska man öronmärka djuren. Det finns olika varianter, bland annat elektronisk märkning med ett så kallat RFID chip. Nu kan man även enkelt ta ett DNA-test i samband med märkning.

Sören Kjellström visar hur det går till när man märker djuren och samtidigt tar ett DNA prov. Foto: Carolina Wahlberg
– Man klämmer i märket precis som vanligt, sedan tar man den lilla biten av örat, vävnaden som klipps ur och för in det i ett provrör som sedan skickas in till labb för att provats. På detta sätt kan man enkelt se vilka djur som är intressanta att avla vidare på, berättar Sören Kjellström på OS ID Stallmästaren.

Den stora sändaren som används hos nöt, har ett par kilometer koppartråd i sig. Den lilla, lilla pricken man ser, är själva datachipet som registrerar id-informationen.
Taggen är helt ny och finns till får, gris och nöt. Genom att ta ett genomiskt test på detta sätt minskar man risken för att kontaminera blodprov.

– Förut har man använt blodprov. Eller det gör man fortfarande, men med den nya metoden minskar man risken för kontaminering. Viking Genetics, Växa Sverige och OS ID Stallmästaren är inblandade i detta projekt och än så länge är det bara vi som säljer den, säger Sören.

Tack vare att man tar ett vävnadsprov och inte enbart ett blodprov får man en miljon kontrollpunkter istället för 1 000. Detta innebär att datan är mer tillförlitlig.

– Proven hamnar i en vätska och behöver inte vara i kyl, men självklart ska man försöka få in provet så fort som möjligt. Man ska tänka på att det är medicinsk professionell utrustning, säger Sören.

DNA-märkningen beställer man av OS ID Stallmästaren, men i framtiden kommer den att gå att beställa på fler ställen. Dna-märkningen har ingen RFID-teknik, så om man vill ha den funktionen får man märka med två olika märkningar. Om man exempelvis använder sig av Hencols system eller annat system med avläsning är elektroniskt tag en förutsättning.

Pris DNA-märkning

Vanlig märkning (nöt/gris): cirka 6,40 kronor
Vanlig märkning (får): cirka 4,50 kronor

Elektronisk märkning (nöt): cirka 23 kronor
Elektronisk märkning (får): cirka 17 kronor

DNA-märkning (samtliga djurslag): cirka 28 kronor

DNA-märkningen kostar lika mycket för alla djurslag men finns i olika storlekar för att passa djurets öra. Än så länge finns det inga projekt med den nya märkningen inom fler djurslag än nöt, men det kanske kommer i framtiden.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 25 november 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera