DNA och elektronisk märkning
Enligt lag ska man öronmärka djuren. Det finns olika varianter, bland annat elektronisk märkning med ett så kallat RFID chip. Nu kan man även enkelt ta ett DNA-test i samband med märkning.
Sören Kjellström visar hur det går till när man märker djuren och samtidigt tar ett DNA prov. Foto: Carolina Wahlberg |
Den stora sändaren som används hos nöt, har ett par kilometer koppartråd i sig. Den lilla, lilla pricken man ser, är själva datachipet som registrerar id-informationen. |
– Förut har man använt blodprov. Eller det gör man fortfarande, men med den nya metoden minskar man risken för kontaminering. Viking Genetics, Växa Sverige och OS ID Stallmästaren är inblandade i detta projekt och än så länge är det bara vi som säljer den, säger Sören.
Tack vare att man tar ett vävnadsprov och inte enbart ett blodprov får man en miljon kontrollpunkter istället för 1 000. Detta innebär att datan är mer tillförlitlig.
– Proven hamnar i en vätska och behöver inte vara i kyl, men självklart ska man försöka få in provet så fort som möjligt. Man ska tänka på att det är medicinsk professionell utrustning, säger Sören.
DNA-märkningen beställer man av OS ID Stallmästaren, men i framtiden kommer den att gå att beställa på fler ställen. Dna-märkningen har ingen RFID-teknik, så om man vill ha den funktionen får man märka med två olika märkningar. Om man exempelvis använder sig av Hencols system eller annat system med avläsning är elektroniskt tag en förutsättning.
Pris DNA-märkning
Vanlig märkning (nöt/gris): cirka 6,40 kronor
Vanlig märkning (får): cirka 4,50 kronor
Elektronisk märkning (nöt): cirka 23 kronor
Elektronisk märkning (får): cirka 17 kronor
DNA-märkning (samtliga djurslag): cirka 28 kronor
DNA-märkningen kostar lika mycket för alla djurslag men finns i olika storlekar för att passa djurets öra. Än så länge finns det inga projekt med den nya märkningen inom fler djurslag än nöt, men det kanske kommer i framtiden.