Mindre antibiotika inom EU
Sveriges bönder använder minst antibiotika till lantbruksdjur i hela EU. De enda som slår oss är icke-EU-medlemmarna Island och Norge. Positivt är även att användningen ser ut att vända även på fler håll nere på kontinenten.
Försäljningen av antibiotika som används till djur har sjunkit i Europa. Sedan mätningarna började 2010 har 20 länder rapporterat sina siffror för åren fram till och med 2013 och trenden visar att försäljningen av antibiotika fortsätter att sjunka. I diagrammet visas försäljningen av antibiotika i milligram per kilo levandevikt och förändringen ges i procent. Grafik: Malin Strandli, Källa: Europeiska läkemedelsmyndigheten |
– Bönderna i Sverige har genom god djuromsorg och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Friska djur behöver inte antibiotika och som konsument kan man bidra till minskad antibiotikaanvändning genom att välja svenskproducerade livsmedel, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.
Minskande och ökande
Sedan förra rapporteringen har Sverige minskat försäljningen av antibiotika till lantbruksdjur med 6,6 procent. Det är även hoppfullt att se att stora produktionsländer som Tyskland, Nederländerna och Italien har minskat försäljningen med mellan 7 och 12procent.
Det är dock ett par länder som ökat försäljningen rejält: Portugal med dryga 19 procent, Polen med 12 procent och Bulgarien med 17,4 procent. Siffrorna kan delvis vara missvisande på grund av brister i datainsamlingen, men allt kan inte skyllas på detta. En del länder behöver jobba för att utbilda både veterinärer och djurägare för att minska förbrukningen av antibiotika.
– Ofta är det ganska enkla åtgärder som krävs för att komma ner från väldigt höga nivåer. Det kan bland annat handla om att man diagnostiserar djurets åkomma innan behandling för att på så sätt endast använda ett effektivt antibiotika. I dag är det inte ovanligt att man struntar i diagnostiken och tar ett antibiotika med bredare spektrum istället, säger Christina Greko, antibiotikaexpert på SVA.