2016 blir bra år för grispriserna
Slakterierna ser en fortsatt god efterfrågan på griskött under 2016. I början av året förväntas dock en säsongsmässigt svagare efterfrågan.
Inga dramatiska prisförändringar på det svenska grisköttet utlovar de svenska slakterierna.Foto: Carolina Wahlberg |
– Efterfrågan på svenskt griskött är god nu och vi ser en fortsatt god efterfrågan under 2016, Cato Gustafsson, Dalsjöfors Kött.
Han uppmanar ändå leverantörerna till att leverera så många grisar som de kan inför julslakten.
– Det som vi inte kan tillgodose med svenskt kött inför julen kommer ersättas av importen, säger Cato.
På Dalsjöfors Kött ser man en säsongsrelaterad sänkning efter jul när efterfrågan sjunker.
– Utvecklingen blir nog likartad som efter förra julen, prisfallet blir inte större men vi har ett högre pris nu. Vi ser ingen dramatik efter jul.
KLS Ugglarps ser en fortsatt god efterfrågan på svenskt griskött under 2016.
– Vi kommer se en säsongsmässig försvagning av efterfrågan efter jul som sedan återhämtar sig, säger Jonas Tunestål KLS Ugglarps. Vi får ytterligare svängningar under året men vår prognos är att den goda efterfrågan håller i sig.
Stor skillnad mot Europa
Skövde Slakteri tror på en sänkning av priser efter jul från nuvarande nivå men över nivån i början av 2015 som var runt 14 kronor.
– Efterfrågan på svenskt kött är god, konstaterar Ove Konradsson, Skövde slakteri. Men prisdiskrepansen mot dansk, polsk och tysk köttråvara är nu rekordstor. Den europeiska grismarknaden behöver hitta en ny balans.
EU ser prissänkning
EU-kommissionens prognos för genomsnittspriset i EU första kvartalet 2016 är 138,77 euro/100 kg. Och att det under andra kvartalet stiger till 145,21 euro/kg.
Prisnivå är under EU-kommissionens prognos för kvartal 4 2015 på 142,73 euro/100 kilo. Men den ligger högre än genomsnittspriset vecka 45 då det var 136,80 euro/kg.
Jordbruksaktuellt