Svensk mat innehåller minst bekämpningsmedel

Livsmedelsverkets kontroll visar att trenden om låga halter av bekämpningsmedel i svensk mat håller i sig.

Livsmedelsverket har kontrollerat bekämpningsmedel i bland annat frukt och grönsaker. Glädjande har Sverige fortsatt lägre halter än andra länder. Foto: Katarina Johnsson

– Glädjande nog fortsätter det vara låga halter bekämpningsmedel i maten. Grönsaker och frukt är bra för hälsan på många olika sätt och ingen behöver alltså avstå av rädsla för bekämpningsmedelsrester, säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

 

Enligt kontrollerna hittades bara halter över gränsvärderna i två procent av alla prover. I proverna av barnmat, kött, mjölk, ägg och lever hittades inga mätbara nivåer. 

Totalt tog man 1 743 olika prov och av dessa upptäcktes 16 fall över gränsvärdet. I fem fall blev det saluförbud på berörda vindruvor och basmatiris. Efter detta krävdes att företaget skulle visa upp tre felfria leveranser för att fortsätta med försäljningen i Sverige.

I tre fall fanns det risk för akut hälsorisk. Då drogs produkterna tillbaka och Livsmedelsverket skickade ett varningsmeddelande, RASFF, till de andra EU-länderna.

Jämför man Sverige med andra länder innehåller våra produkter färre ämnen och lägre halter. Högst halter kommer från produkter som har sitt ursprung utanför EU, men enligt Livsmedelsverket har även dessa halter minskat på senare år.

En svensk produkt som delvis sticker ut åt fel håll är jordgubben. Även om halterna är lägre än i de utländska, hittas de i fler prover.

Livsmedelsverket har även undersökt kombinations- eller cocktaileffekten av att man som barn eller vuxen får i sig en kombination av olika bekämpningsmedel. Deras beräkning visar att det är osannolikt att intaget av mat ska ge en långsiktig effekt på hälsan. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 03 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste