En dator som kan avgöra om hästen har ont

En grupp forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska undersöka om man med hjälp av dator och veterinärmedicin kan upptäcka smärta hos hästar.

Med hjälp av datateknik hoppas man kunna diagnostisera om hästen lider av smärta. Foto: Thinkstock

– Vi hoppas att datorn är snabbare och mer objektiv än människor, och att datorn även kan identifiera hästar med låggradig smärta, och andra tillstånd hos hästen, som till exempel ångest och stress som även förekommer vid smärttillstånd. Det skulle innebära mycket för djurvälfärden, säger professor Pia Haubro Andersen, i ett pressmeddelande.

Projektet är ett samarbete mellan SLU, University of California och Köpenhamns Universitet. Tekniken är framtagen på University of California i San Diego och var från början tänkt att automatiskt avläsa människans mimik i ansiktet. Nu hoppas man att det ska fungera även på hästar genom att datorn ska känna igen och kunna gradera smärt hos djuren.

– Vår grupp har under de senaste tio åren utvecklat och utvärderat metoder för identifiering och gradering av smärta hos häst, framför allt i hästens ansikte. Dessa metoder är dock tidskrävande och undersökningen måste göras av vana veterinärer. Vår forskning syftar till att få fram enkla metoder som ska vara enkla att använda så att det kan bli ett gemensamt verktyg för veterinärer, yrkesverksamma samt lekmän inom hästnäringen inom en snar framtid, säger Pia Haubro Andersen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste