DEBATT: "En kraschad rovdjurspolitik"

En kraschad rovdjurspolitik sätter snart sista spiken i kistan, skriver Sveriges Lammproducenter i en debattartikel.

För en tid sedan polisanmälde Länsstyrelsen i Stockholms län en enskild lammproducent för brott mot djurskyddslagen på grund av att gården drabbats av flertalet vargattacker, Åklagarmyndigheten fann ingen grund i Länsstyrelsens polisanmälan och anmälan lades ganska snabbt ner. 

Det hinner knappt gå en vecka innan Länsstyrelsen istället skickar ut ett föreläggande med krav på att djurägaren ska inkomma med en omfattande utredning hur man tänker agera för att eliminera eller minska risken för fortsatta vargattacker. 

Lammproducenterna ser mycket allvarligt på hur detta har hanteras från myndighetshåll, länsstyrelsens sätt att agera är inte längre en myndighetsutövning, utan det är ett maktmissbruk med personliga trakasserier från statens tjänstemän mot enskilda företag.  

Efterfrågan på svenskt lammkött ökar kontinuerligt, det andas en ganska stor optimism inom lammnäringen, men den rovdjurspolitik som bedrivs idag är en stor hämmande faktor för en fortsatt utveckling av näringen. När enskilda handläggare på länsstyrelsen dessutom tillåts agera på det här sättet riskerar man att hela framtidstron inom näringen kommer brista! 

Vart gick det snett?  

När blev det den enskilde djurägarens ansvar att hantera och bekosta en misslyckad rovdjurspolitik, att utreda vilka åtgärder som behöver vidtas för att eliminera eller minska risken för nya angrepp? Vargen är statens vilt, det är staten som ska utreda, hantera och stå för konsekvenserna av rovdjuren. Ska vi fortsättningsvis ha en betesbaserad lammproduktion i Sverige, måste det till en förändring. Vi kan inte fortsätta att investera kapital och utveckla våra företag med dessa orimliga villkor!

Lammproducenterna kommer aldrig att acceptera att näringen ska bära kostnaderna och ta konsekvenserna av svensk rovdjurspolitik.

Karl-Henrik Grandin

Mats Farne

Styrelsen för Sveriges Lammproducenter

 

 

Artikeln publicerades söndag den 13 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Nu våras det för lantbruket

Krönika: Äntligen har våren kommit! Ett säkert vårtecken är att det nu är full fart ute på fälten. Hur är det möjligt att alla som har mark att bruka blir som små spralliga barn på julafton, så fort de ser den förste som ger sig ut på sina fält? Det tycker jag är härligt, för äntligen lever landsbygden igen! Det som däremot dämpar vårkänslan är det pågående kriget i Ukraina och de ännu större prisstegringar som skett sedan sist ni läste mina ord. Tänk om vi vetat då att det värsta ännu inte hänt.

 

Kommentera

Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

Krönika: Jag har under mina ändå ganska få år i branschen (jag vet ju väldigt många som hållit på med lantbruk längre än vad jag har levt…) börjat snickra på en mental checklista inför stallbygge. Oron i världen gör ju som alla vet att prisläget är otroligt ovisst. Det jag har att komma med som framtidsspaning om just det, är ingenting som inte andra vet mycket bättre. Därför tänkte jag skriva ner min lilla checklista istället.

 

Kommentera