Forskning för mer hållbar kyckling

Genom att hitta variabler som har stor inverkan på djurhälsa kan man minska kassationer vid slakt, bra för hållbarheten, livsmedelssäkerheten och totalekonomin. Bakom forskningen står Stiftelsen Lantbruksforskning och Svensk Fågel med en investering på 2,7 miljoner kronor.

Genom mer forskning hoppas man kunna förbättra djurhälsan ännu mer hos svenska kycklingar. Foto: Svensk Fågel

Om man kan minska kassationerna med 20 procent skulle det motsvara besparingar på nästan 14 miljoner kronor per år.

– Den globala konkurrensen kräver ett ständigt kvalitetsfokus i hela produktionskedjan. Kan vi identifiera vilka variabler i produktionskedjan som har störst inverkan på kycklingars hälsa har vi goda förutsättningar att förbättra totalekonomin för både lantbrukaren och slakteriföretagen, säger Maria Donis, vd för Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Redan i dag kännetecknas svensk kycklinguppfödning av hög produktionsstandard, låg användning av antibiotika, ett bra hälsoläge och hög livsmedelssäkerhet.

– Ett framgångsrikt projekt skulle inte bara innebära stärkt konkurrenskraft utan också reducerad klimatbelastning och mer hållbar matfågelproduktion, säger Maria Donis.

Tillsammans ska Svensk Fågel och Stiftelsen Lantbruksforskning leta efter områden där den svenska uppfödningen och produktion av matfågel kan optimeras med hjälp av forskning.

Följande frågor ska studeras av Helena Wall, forskare på SLU, de kommande två åren.

  • Hur påverkar uppfödningsmetoden kassationerna vid slakt?
  • Är kassationerna större i svenska kycklingslakterier än utländska?
  • Hur stor är förekomsten av felaktiga kassationer vid slakt?

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste