Molstaberg, länsstyrelsen och vargen
Mellan den 19 juli och 11 november har Molstaberg haft elva vargangrepp på sina får. Länsstyrelsen har polisanmält dem för att inte hålla djuren säkra, en utredning som lades ner. De har även gjort ett föreläggande mot gården så att de vidtar åtgärder för att hålla vargen borta.
Med stöd av djurskyddslagen § 26 (1988:534) har länsstyrelsen förelagt Molstaberg att undersöka vilka åtgärder som behöver vidtas för att fåren inte ska utsätts för onödigt lidande, i detta fall vargattacker.
Målet med denna utredning är att den ska kunna ligga till grund för vilka beslut eller vilka åtgärder som ska göras för att eliminera eller minska risken för vargattack. Länsstyrelsen vill ha svar på sex punkter:
- Hur många djur planerar man ha i nästa års verksamhet. Vilka hagar som kommer att användas och i vilken turordning djuren kommer att släppas ut i dessa 2016, samt hur många djur det kommer att finnas i varje hage.
- Vilka skyddsåtgärder planerar man att vidta och hur kommer de genomföras. Man ska även berätta om det finns skillnader i hagarna och om en del av dem är mer utsatta för angrepp än andra och i så fall varför.
- Det ska även framgå om det finns hagar som tack vare naturliga förutsättningar gör det lättare att skydda och kontrollera fåren än andra hagar.
- Om Molstaberg tänker sätta upp rovdjursavvisande stängsel alternativt förstärka grundstängslet ska man berätta i vilka hagar och vilket typ av stängsel. Det ska tydligt framgå vilken typ av stängsel som finns i vilken hage och när stängsling ska utföras. Man ska även motivera att man tycker att den valda stängslingen utgör ett tillräckligt skydd.
- Om man sätter upp stängsel ska man redogöra för i vilken ordning hagarna ska stängslas, en tidplan för detta och hur det ska finansieras.
- Det ska även framgå hur Molstaberg planerar att genomföra den dagliga tillsynen av samtliga får. Kommer fler personer anställas, ska man använda fordon och så vidare.
Utredningen ska ha inkommit till Länsstyrelsen den 31 januari. Enligt §74 i djurskyddslagen bestämmer länsstyrelsen att detta gäller omedelbart även om det överklagas.
Kommer att överklaga
Björn Aschan, som är Molstabergs juridiska ombud, säger till Sörmlands Nyheter att detta bara är fortsättningen på länsveterinärens märkliga agerande mot Molstaberg. Då syftar han på den polisanmälan som gjordes och som sedan lades ner.
– När man inte kan tvinga Molstaberg att stängsla på ena sättet så försöker man på andra sättet, säger Björn Aschan, till tidningen.
Molstaberg kommer att överklaga beslutet och Aschan är säker på att föreläggandet kommer att undanröjas i förvaltningsdomstolen.
Molstabergs förutsättningar
Molstaberg har 450 tackor och upp till 900 djur när de har lamm. Djuren går utspritt i hagar på 150 hektar. Fårverksamhet har funnits på platsen i 40 år och bedrivs ekologiskt, inga anmärkningar har riktats mot gården tidigare.
Gården ligger inom Sjundareviret som enligt Länsstyrelsen har en bekräftad föryngring med minst två valpar. Det man med säkerhet vet är att två valpar och en hane bor i reviret. Skyddsjakt på en varg utfärdades i augusti, men ingen varg sköts under jakten. Honan sköts dock av en hundägare i september och efter obduktionen såg man att hon varit dräktig med sex valpar och därmed kan det utöver de två bekräftade valparna finnas ytterligare fyra vargar.
Både djurägarna och LRF har uppmanat länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt på eget initiativ men länsstyrelsen menar att det inte finns grund för det. Länsstyrelsens bedömning är att förutsättningen att det saknas ”annan lämplig lösning”, i form av förebyggande arbete, inte har tillämpats.
Under perioden mellan den 19 juli till den 11 november 2015 har Molstaberg haft elva angrepp av varg.
Länsstyrelsen har varnat
Enligt länsstyrelsen har man under vintern och våren besökt Molstaberg för att informera om reviret och uppmanat dem att se över sina stängsel. Utöver det har man berättat om förebyggande åtgärder och möjlighet att söka bidrag för rovdjursavvisande stängsel samt att Rovdjursföreningen utan ersättning kan bistå i uppsättandet av dessa.
Molstaberg å andra sidan menar att de brister i stängsling som länsstyrelsen menar finns, bygger på att djurägaren har en skyldighet att sätta upp rovdjursavvisande stängsel.
Om man söker ersättning, uppgår bidraget till 50 kronor per meter och kostnaden varierar beroende på gårdens förutsättningar. Ulrika Geber som är landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Stockholm har sett offerter på 55 till 67 kronor per meter exklusive moms men inklusive arbete. Hon är dock medveten om att det finns betydligt högre belopp.
– Ersättningen är satt av Jordbruksverket och är densamma för hela landet. Tanken är inte att ersättningen ska täcka hela kostnaden utan täcka kostnaden för en förstärkning i befintliga stängsel. Eftersom man inte enligt regelverket har stöd för nystängsling, skriver Ulrika Greber i ett mail.
Att stängsla är en investering i sig och sedan kostar de rovdjuravvisande stängslen även att underhålla då man måste säkra att inget sly eller gräs kommer i kontakt med eltråden och därmed försämrar elstängslets styrka. Hur mycket det kostar är dock oklart och varierar från gård till gård.
– Länsstyrelsen har inga egna beräkningar på vad underhållet kostar. Det har gjorts ett par pilotprojekt med stöd för underhåll på andra håll i Sverige, med annan finansiering än Landsbygdsprogrammet, men jag har inte sett resultatet av dessa. Kostnaden är förstås också väldigt årsmånsberoende, skriver Ulrika i ett mail.
Andra åtgärder
Länsstyrelsen har även föreslagit att djuren ska skyddas via fållor med rovdjursavvisande stängsel, eller att man sätter upp lapptyg och ljudskrämmor.
När det gäller nattfållor uppger Molstaberg att det möjligen kan fungera i mindre besättningar. Men att samla in 900 får spridda på 150 hektar i skogig och bergig terräng i nattfållor som rymmer 60 får är inte rimligt menar de. Man hänvisar till proportionalitetsprincipen, det vill säga att det ska vara balans mellan mål och medel, gällande både detta och stängslingen.
Totalt har Molstaberg fått 281 000 kronor i ersättning för de får som vargen dödat i sommar och för det merarbetet som krävts i samband med det.